Linkovi

Dokumentarni film Promisses govori o palestinskoj i izraelskoj djeci 13/3/02 - 2002-03-14


U jeku nasilja i pojačanih mirovnih napora na Srednjem Istoku, pažnju javnosti privlači i dokumentarni film Promisses nominiran za ovogodišnjeg Oskara.

Dok scene nasilja na srednjem istoku obilaze svijet dokumentarni film Promises, Obećanja, promatra sukob kroz oči djece. To je priča o sedmero djece-Palestinske i Izraelske. Gledateljima se predočava pregled emocija koje dominiraju u sukobu izmedju dvije suprotstavljene strane, dok se u isto vrijeme baca novo svjetlo na kompleksnost problema kojim se film bavi. Jedan od dvojice reditelja filma B.Z. Goldberg ovako opisuje postojeći sukob: Informacije dobivamo kroz televizijske vijesti i naslove iz novina i one su uvijek uglavnom crno-bijele. Otkrili smo da su one vrlo intresantne, bogate i duboke. Mislili smo, ako bi uspjeli prikazati ljudima koliko je to složeno i koliko je to suptilno, bila bi to dobra stvar. I nadamo se da će ljudi otvoriti oči i shavtiti da su mnogi medjunarodni sukobi mnogo složeniji nego što mi želimo vjerovati. Justine Shapiro, drugi reditelj, dobila je ideju za ovaj film kada je bila u Izraelu u vrijeme dok je u Oslu potpisivan Mirovni sporazum 1993. U to vrijeme mnoga djeca su osjećala da u tom sporazumu nisu fer predstavljeni, da se njihovi glasovi nisu čuli. Ovaj dokumentarni film omogućava da se iskažu ta nesaslušana osjećanja dozvoljavajući Izraelskoj i Palestinskoj djeci da podjele svoja osjećanja jednih prema drugima i prema ratu. Film kulminira kada djeca na svoju ruku odluče da se sami susretnu. Upitana, šta smatra najinspirativnijim dijelom filma rediteljica Shapiro kaže: Jedno od djece, Palestinski dječak, izbjeglica, bio je čvrst u odluci da ne želi susresti Izraelce. I promjenio je mišljenje. Bilo je lijepo vidjeti da neko tako odlučan može promjeniti mišljenje. To kod djece možete vidjeti. Nažalost, ne možete vidjeti kod odraslih da mjenjaju mišljenje.

Reditelji ovaj film fokusiraju na emocije. To je film koji gledatelje može navesti da se smiju i plaču, kada počnu da brinu za djecu na obje strane tog sukoba. Promises je jedan od filmova nominiranih za najbolji dokumentarni film na 74-oj godišnjoj dodjeli Oskara koja će se krajem mjeseca održati u Los Angelesu.

XS
SM
MD
LG