Linkovi

G.Bush: 11 septembar nije bio početak globalnog terora, nego je bio početak koncentriranog svjetskog odgovora. 11/3/02 - 2002-03-12


Pred Bijelom kućom, danas je održana prigodna cereminija obilježavanja 6 mjeseci od terorističkog napada na Sjedinjene države na kojoj je govorio predsjednik Bush. Medju više od hiljadu i tri stotine zvanica, bili su članovi Kongresa, ambasadori više od 120 zemalja i oko 300 članova porodica, koji su 11 septembra izgubili svoje najdraže. Ispred Bijele kuće se, dok je predsjednik govorio, vijorilo 170 zastava zemalja uključenih u antiterorističku koaliciju.

11 septembar nije bio početak globalnog terora, nego je bio početak koncentriranog svjetskog odgovora, rekao je predsjednik Bush podsjećajući da su mnoge zemlje i mnoge porodice decenijama živjeli pod sjenkom terorizma izdržavajući godine bezumnog i nemilosrdnog ubijanja. Moćna koalicija civliliziranih država sada brani našu zajedničku sigurnost. Sa nama su predstavnici naših brojnih partnera i ponosan sam da su njihove zastave danas izložene ovdje ispred Bijele kuće.

Neke od njih su dobro poznate, neke ne, ali sam počašćen da im svima mogu prenijeti zahvalnost američkog naroda, rekao je predsjednik Bush. Snaga naše koalicije je dokazana u Afganistanu gdje je trenutno 17 država rasporedilo svoje snage, a brojne druge pružaju podršku na različite načine, od Japana do Pakistana i Uzbekistana, ili kroz dostavljanje pomoći koja stiže sa raznih strana uključujući Rusiju, Jordan, Španiju i Južnu Koreju.

Nakon što je Talebanski režim zbačen i nakon što je al-Qaida izgubila svoje baze za terorizam ulazimo u sljedeću fazu kampanje koja treba spriječiti teroriste da prijete našim gradjanima bilo gdje u svijetu. Mi sada vodimo žestoku bitku u planinama Shah - i - kot i mi pobjedjujemo. Ipak, to neće biti posljednja bitka u Afganistanu i biće drugih bitki mimo te države.

Za teroriste koji bježe iz Afganistana nigdje ne bi smjelo biti sigurnog utočišta. Svaki terorista mora biti prisiljen da živi kao medjunarodni bjegunac, bez sjedišta ili organizacije, bez igdje ikakvog mjesta na kojem se može sakriti i mirno zaspati.

Predsjednik Bush je danas rekao da je postavio jasnu politiku u drugoj fazi rata protiv terorizma: Amerika ohrabruje i očekuje od vlada širom svijeta da pomognu na uklanjanju terorističkih parazita koji, kako je rekao, prijete vlastitim zemljama i miru u svijetu. Ukoliko vlade nekih zemalja trebaju trening ili sredstva da bi ostvarili taj zahtjev Amerika će pomoći, naglasio je predsjednik Bush. Mi upravo sada pomažemo u Philippinima gdje teroristi, koji imaju veze sa al-Qaidom pokušavaju da zauzmu južni dio te zemlje i uspostave militantni režim. U Republici Gruziji, teroristi koji rade sa al-Qaidom operiraju u blizini granice sa Rusijom. Na zahtjev predsjednika Shevardnadzea Sjedinjene države planiraju u Gruziju poslati 150 vojnih trenera i ta privremena pomoć služi objema zemljama, rekao je predsjednik Bush. U Yemenu, radimo kako bi otklonili mogućnost drugog Afganistana. Mnogi prapadnici Al-Qaide došli su sa područja oko granice izmedju Yemena i Saudijske Arabije i al-Qaida može pokušati da se obnovi u udaljenim područjima tog regiona. Predsjednik Bush kaže da mu je Yemenski predsjednik Saleh, pružio uvjeravanja da je odlučan da se suprotstavi toj opasnosti, dodavši da će Sjedinjene države pomoći u treningu i opremi kako bi spriječili da Yemen postane utočište za teroriste.

U trenutnoj fazi rata naša koalicija se ne suprostavlja nekoj zemlji, nego mreži. Pobjeda će doći vremenom, kada ta mreža strpljivo i pouzdano bude onesposobljena i to će zahtjevati medjunarodnu koaliciju na mnogim frontovima od diplomatskog, financijskog do vojnog. Mi nećemo amerikance slati u svaku bitku, ali će Amerika aktivno pripremati druge zemlje za bitke koje sljede. U isto vrijeme predsjednik Bush je upozorio da anti-teroristička koalicija mora za ozbiljno uzeti narastajuću prijetnju od terorizma katastrofičnih razmjera - ukazujući na opasanost od biološkog, kemijskog i nuklearnog oružja, dodajući da se Amerika trenutno konsultira sa svojim saveznicima, kako se suprostaviti toj najvećoj opasnosti.

On je rekao da se zna da neke države koje sponzoriraju terorizam traže ili već posjeduju oružja za masovno uništenje, da su teroristi željni takvog oružja i da će ga koristiti bez imalo griže savjesti. Te činjenice se ne mogu negirati i tome se moramo suprostaviti. Svaka civilizirana država ima mjesto u toj borbi i svaka država mora znati da za Ameriku rat protiv terora nije samo politika to je obaveza, rekao je predsjednik Bush danas ispred Bijele kuće govoreći u povodu 6 mjeseci od terorističkog napada na New York i Washington.

XS
SM
MD
LG