Linkovi

U Makedonskoj anti-teroristickoj akciji uhapsena i dvojica BH drzavljana, /04/03/02. - 2002-03-04


Policija u SKOPJU kaže da su svih sedam ubijeni u pucnjavi do koje je došlo rano ujutro u predgradju Rastanski Lozja, na putu prema selu Ljuboten,inače ranije sceni ozbiljnih borbi izmedju vladinih trupa i pobunjenih etničkih Albanaca tokom prošlogodišnjeg konflikta u Makedoniji. U isto vrijeme je saopćeno da je prije 10 dana makedonska policija uhapsila grupu osumnjičenih za terorističke namjere, koju su sačinjavali dvojica Jordanaca i dvojica gradjana BiH. Tom prilikom, potvrdio je Ministar unutarnjih poslova Makedonije Ljube Boškovski, zaplijenjene su velike količine municije i oružja, kao i evidencija koja ukazuje da je grupa planirala napade protiv važnih ambasada i državnih institucija Makedonije. Nakon hapšenja te četvorke, kako je rečeno, trag je vodio do druge grupe, koju je makedonska policija likvidirala u subotu ujutro 2 marta. Tim povodom je novinar GLASA AMERIKE Omer Vatric razgovarao sa glasnogovornikom Vlade Makedonije Gorgiem Trandafilovom, tražeći više pojedinosti i evo šta je on rekao za Glas Amerike.

Trandafilov: Ne mogu da vam kažem više o toj grupi uhapšenoj prije desetak dana jer je istraga još u toku, ali ono što je sigurno jeste da Ministarstvo unutarnjih poslova Makedonije ima odredjena saznanja dobivena od njih, a koja su vezana za odredjene aktivnosti koje su povezane sa mudžahedinima, sa albanskim militantima i teroristima. Dio tih informacija je iskorišten za akciju koja je izvedena oko 4 ujutro u subotu, sjeverno od Skopja, kada je jedna grupa otvorila vatru na policijsku patrolu i kada se ispostavilo da se podaci o toj grupi dobiveni u istrazi četvorice uhapšenih poklapaju. Tačno je da su oni državljani zemalja koje ste vi naveli i Ministarstvo unutarnjih poslova raspolagalo je sa infromacijama da su oni državljani Jemena, Saudisjke Arabije i drugih zemalja sa Bliskog istoka koji preduzimaju neprijateljske aktivnosti protiv Makedonije, na teritoriji Makedonije, boreći se u redovima albnaskih militanata i terorista.

VOA: Vi govorite o sedmorici koji su likvidirani.

G.TRENDAFILOV: Da. Uopšte govorim i o ovima koji su ubijeni i onima koji su uhapšeni. Saznali smo da je takozvana 113 brigada, koja je zločinačka dejstva poduzimala uglavnom u sjevernom dijelu Makedonije, tačnije u široj okolini Kumanova angažirala ljude koje mi kvalificiramo kao mujahedine i koji nisu državljni Makedonije i uopšte nisu Evropljani.

VOA: Sedam ubijenih, dakle, nisu Evropljani, nisu sa područja Balkana, nego sa područja Arpaskih zemalja.

G.TRANDAFILOV: Da, da. Iako Ministarstvo za unutarnje polsove raspolaže podacima da neki od njih imaju i državljanstvo, ili putne isprave, neke od Balkanskih zemalja.

VOA: Da vas pitam o ovih četvoro, koji su uhapšeni ranije. Do kakvih ste podataka došli kod njih. Da li su oni namjeravali napasti američke i britanske ambasade u Skopju, kao što su javile neke agencije.

G.TRANDAFILOV: Oni imaju odredjene informacije o određenim vitalnim infrastrukturnim objektima u Republici Makedoniji, koji ne pripadaju samo Makedoniji nego među nima se nalaze i neki rezizdentni objekti nekih država koje imaju svoja predstavništva u Makedoniji.

VOA: Možete li potvrditi njihovo državljanstvo. Medijiski izvještaji govore da su medju četvoricom dva Jordanca i dva Bosanska gradjanina, koji su studirali u Jordanu.

G.TRANDAFILOV: Ja u ovom trenutku imam samo osnovne informacije koje sam dobio od Ministarstva za unutarnje poslove. Vi ste u pravu -Da, radi se o putnim ispravama izdatim u Jordanu i BiH.

VOA: Kada je riječ o dvojici koji imaju Bosansko državljanstvo, da li je riječ o ljudima koji su porjeklom iz BiH ili su naknadno dobili Bosansko državljanstvo, kao gradjani drugih zemalja.

G.TRANDAFILOV: Ne mogu da vam potvrdim da li je riječ o ljudima koji su izvorno gradjani BiH, ili su kasnije dobili taj status.

VOA: Da li nam u ovom trenutku možete dati njihova imena.

G.TRANDAFILOV: Ne. Ne.

VOA: Gdje se oni nalaze. Da li su oni u zatvoru u Skopju.

G.TRANDAFILOV: Da u prvom trenutku su bili u istražnom zatvoru u Skopje.

VOA: Da li su isporučeni nekome i da li će biti isporučeni. Da li ih je iko tražio. Da li st obavijestili Vladu BiH.

G.TRANDAFILOV: Nemam saznanja o komunikacijama koje poduzima Ministarstvo za unutarnje polsove ili Ministarstvo za vanjske poslove. Predpostavljam da su odredjeni kontakti sa Ambasadom BiH uspostavljeni, no u ovom trenutku to ne mogu niti da potvrdim niti da negiram.

XS
SM
MD
LG