Linkovi

Ponovljena akcija SFOR-a u pokušaju hvatanja R.Karadžića 1/3/02 - 2002-03-01


Snage SFOR-a u Istočnoj Bosni ni danas nisu uspjele da pronadju osumnjičenika za ratne zločine Radovana Karadžića, rečeno je danas nakon drugog dana potrage za njim u udaljenim dijelovima teritorije BiH, uz granicu sa Crnom Gorom. Medjutim, kako iz Brusselsa izvještava dopisnik Glasa Amerike Roger Wilkison, predstavnici NATO-a kažu da se Savez zarekao da će nastaviti lov na bivšeg lidera bosanskih Srba, kojeg - zbog zločina genocida - traži Tribunal UN za ratne zločine.

Bila je ovo druga operacija u 24 sata koju su snage SFOR-a u Bosni i Hercegovini izvele da bi uhvatile Radovana Karadžića. Uz podršku helikoptera i oklopnih transportera, pripadnici SFOR-a su izvršili napad na isto područje gdje su i juče tragali za odbjeglim ratnim liderom bosanskih Srba. Glasnogovornik SFOR-a, kapetan Daryl Morrell, kaže da su trupe u akciju poslane na osnovu novih obavještajnih informacija da se Karadžić još uvijek nalazi na tom području: Naša jutrošnja operacija izvedena je u blizini mjesta Čelebići u Republici Srpskoj. U akciji su učestvovale multinacionalne snage, a koristili smo kombinirane kopnene i zračne snage. I , budući da ga nismo uhvatili, mi nastavljamo svoje napore ka njegovom hapšenju.

Zvaničnici NATO-a kažu da vjeruju da se Karadžić seli iz kuće u kuću, svake noći, u ovom udaljenom području gdje se u posljednja dva dana odvija potraga za njim. Poznato je da on ima široku podršku medju lokalnim stanovništvom, a vjeruje se da je okružen brojnim tjelohraniteljima. Kapetan Morrell kaže da bi Karadžić pametno postupio kad bi se sam predao Tribunalu za ratne zločine:Pozivamo ga da se preda nadležnim vlastima prije nego bude zarobljen protiv svoje volje. Mi takodje pozivamo Republiku Srpsku da ispuni svoju obavezu prema Daytonskom Sporazumu i preda osobe optužene za ratne zločine.

Policija RS još nije uhapsila ni jednog od osumnjičenika za ratne zločine. I NATO je dugo bio pod udarom kritika što nije uhvatio Karadžića. Ali, zvaničnici Saveza u sjedištu u Brusselsu kažu da su ove akcije koje se nastavljaju dan za danom - ustvari signal pojačane NATO-ove odlučnosti da ga uhapsi i da je još vrlo malo vremena ostalo za skrivanje - Karadžiću i drugim optuženim ratnim zločincima, koji su još u bijegu.

XS
SM
MD
LG