Linkovi

M. Šarović šalje svog vojnog savjetnika u region Foče 1/3/02 - 2002-03-01


Višečasovna operacija multinacionalnih vojnih snaga, koja je izvedena oko 5 kilometara od Čelebića u opštini Foča-Srbinje i jutros je uz pomoć helikoptera i oklopnih vozila upriličena bez znanja lokalnih vlasti i policije javio je za Glas Amerike, iz Banja Luke Dragan Stegić, koji nam prenosi i rekacije zvaničnika Republike Srpske na ponovljeni pokušaj hvatanja ratnog lidera Bosanskih Srba, optuženika za ratne zločine Radovana Karadžića.

Prema informacijama, koje saopštavaju mediji u Republici Srpskoj, nije bilo pucnjave, ili povrjedjenih, odnosno, uhapšenih osoba. Potvrdio je to i port-parol Ministarstva ubutrašnjih poslova Republike Srpske Zoran Glušac: Pripadnici SFOR-a su na pet punktova blokirali putne pravce, koji vode na te lokalitete i pri tome, kao ni jučer nisu kontaktirali naše Ministartsvo, niti su nas obavijestili o tim aktivnostima. Tokom blokade, oni su vršili pregled i pretres uglavnom lica, vozila i pojedinih objekata. Ta blokada je trajala negdje do 9:30, nakon čega su dozvolili kretanje ljudima i vozilima na putnim pravcima, koji su predhodno bili blokirani, ali su se i dalje zadržali na tim lokalitetima, rekao je gospodin Glušac.

Danas je saopšteno da će predsjednik Republike Srpske Mirko Šarović, koji je oštro protestvovao zbog jučerašnje akcije SFOR-a, uputiti na Fočansko područje svog savjetnika za vojna pitanja. Akciju SFOR-a oštro je osudila i SDS, a boračka organizacija ovog entiteta je poručila da su brutalni nasrtaji SFOR-a, postupci bez presedana. Oni su od Vlade zatražili zašitu gradjana i imovine Republike Srpske. Danas se oglasio i direktor Državne granične službe BiH Slaviša Vuković, koji je demantovao da se sa druge strane graničnog prelaza Vitina, koji je jutros, takodjer, bio blokiran, gomilaju snage Jugoslovenske vojske.

XS
SM
MD
LG