Linkovi

D.Server iz Washingtonskog Instituta za mir o izjavama Mladena Ivanića  1/3/02 - 2002-03-01


Izjave premijera Republike Srpske u povodu akcije SFOR-a na još uvijek neuspješnom hapšenju Radovana Karadžića za Glas Amerike na pitanja Mirele Bruk, komentirao je Daniel Server, direktor Odjela za Balkan pri američkom Institutu za mir. Gospodin Server prvo komentira riječi premijera Ivanića da na području Foče nema ratnih optuženika, te njegovu kritiku upućenu SFOR-u zbog ove akcije.

D.SERVER: Rekao bih da u je u posljednjih nekoliko navrata gospodin Ivanić kazao da ne zna gdje se nalaze ratni zločinci, tako da mi nije jasno kako on sada zna da se oni ne nalaze na području Foče. Takodjer, mislim da je mnogo više stresa stvoreno njihovom prisutnosti na slobodi u BiH , nego u odnosu na ograničena nastojanja, a koja su nam poznata, da se oni uhapse.

VOA:Na pitanje da prokomentira izjavu gospdoina Ivanića da bi se ovakva vrsta ponašanja SFORa trebala staviti pod kontrolu, gospodin Server je rekao:

D. SERVER: Siguran sam da je pod kontrolom i to pod kontrolom zapovjednika SFOR-a , koji ima svoje odgovornosti i zadatke koje mora ispoštovati. Isto tako se nadam da će gospodin Ivanić biti spreman da ispuni svoje zadatke.

VOA: Početkom ovog mjeseca vlada Republike Srpske dala je rok od 30 dana svim osumnjičenicima za ratne zločine da se predaju vlastima, ukoliko, kako je to rečeno, žele da imaju šanse da do sudjenja , uz kauciju, budu na slobodi. Kako to komentirate?

D. SERVER: Meni se čini da bez obzira da li ljudi koji su optuženi u Den Haag odu dobrovoljno ili ne, hoće li biti na slobodi zavisi od tribunala, a ne od Republike Srpske. Istina je da vlada Republike Srpske može pružiti neke garancije i u tome ne vidim problem, ali odluka da li će se neko osloboditi, pripada tribunalu.

XS
SM
MD
LG