Linkovi

Izraelska vojska nastavlja da dovodi  snage u palestinski izbjeglički kamp 1/3/02 - 2002-03-01


Izraelska vojska, i drugog dana svoje juče započete operacije, nastavlja da dovodi nove snage u palestinski izbjeglički kamp na Zapadnoj Obali, izazivajući nove teške okršaje u kojima je poginulo najmanje 14 Palestinaca i jedan izraelski vojnik. Iz Jerusalema izvještava dopisnik Glasa Amerike, Meredith Buel.

Svjedoci kažu da je jedan izraelski teško naoružani borbeni helikopter mitraljeskom vatrom obezbedjivao podršku tenkovima i pješadiji da udju dublje u izbjeglički kamp Jenin na Zapadnoj Obali. Ovaj napad je vodio dalje u oružani okršaj izraelskih trupa sa palestinskim militantima unutar ovog kampa. Svjedoci tvrde da su izraelski vojnici išli od kuće do kuće, oduzimajući oružje i hapseći ljude. Ovakav napad bez presedana, izraelske snage spovode i u izbjegličkom kampu Belata, u okolini Nablusa. Izraelski vojni izvori naglašavaju da su ovi kampovi predstavljali sigurna utočišta za terorističke organizacije koje proizvode oružje za gerilske i samoubilačke napade protiv Izraelaca. Izraelski ministar vanjskih poslova Shimon Peres opravdava ove upade govoreći da izraelska vojska time pokušava, vojnim jezikom rečeno, da presretne te ljudske bombe prije nego one budu upućene na Izrael. Ministar za javnu sigurnost, Uzi Landau, optužuje palestinskog lidera Yassera Arafata da dozvoljava militantima da djeluju unutar tih kampova: Gospodin Arafat i dalje šalje samoubice i mi ih i dalje presrećemo. Mi ćemo se protiv terorizma boriti sve dok ga potpuno ne uništimo.

Palestinci kažu da su ovi napadi namijenjeni razaranju saudijske mirovne inicijative, koja je dobila podršku medjunarodne zajednice i kojom je predvidjeno da Izraelci oslobode okupirane teritorije - a zauzvrat dobiju mir sa svim Arapima. U medjuvremenu, jedno istraživanje javnog mnijenja objavljeno u izraelskim novinama - pokazuje po prvi put da je većina Izraelaca - 53 procenta - nezadovoljna obavljanjem premijerske dužnosti Ariela Sharona. U pratećim komentarima, navodi se da je gospodin Sharon uhvaćen u procjep izmedju svojih desničara koji ga optužuju da nije dovoljno oštar sa Palestincima i ljevičara u parlamentu koji smatraju da je njegov pristup preoštar. Hiljadu Plaestinaca i 300 Izraelaca poginulo je otkad je, septembra 2000. godine izbila pobuna protiv izraelske okupacije.

XS
SM
MD
LG