Linkovi

R.Holbrooke govorio o BiH, Kosovu i Makedoniji 28/2/02 - 2002-02-28


Škola za napredne medjunarodne studije pri Univerzitetu Johns Hopkins, je jučer ovdje u Washingtonu organizirala skup pod naslovom: Bosna i Hercegovina, Kosovo i Makedonija: pogled na deceniju izazova osiguranja mira na Balkanu. O tome je govorio Richard Holbrooke, bivši američki ambasador u UN-u i jedan od arhitekata Daytonskog mirovnog sporazuma. Skup pratila Mirela Bruk.

Gospodoin Hoolbroke je započeo izlaganje pitanjem: Gdje se nalazimo sada 6 i po godina nakon Daytona, 2 i po godine nakon Kosova, sa Slobodanom Miloševićem u Hagu. Vrijeme neumitno odmiče za BiH, Kosovo, Srbiju i Makedoniju,a situacija još nije riješena. Što se tiče BiH, kazao je gospdoin Hoolbroke, dvije su dobre stvari koje je donio Datyonski sporazum: Prvo, rat je zaustavljen u Daytonu a drugo , on nije nastavljen kasnije. Međutim, dodao je on, nedostataka još uvijek ima i to unutar samog sporazuma i prilikom njegove provedbe.

Postoje dva ozbiljna promašaja u samom sporazumu, po mom mišljenju je što nije dozvoljeno da se formira jedinstvena vojska, već je ostavljeno da budu tri vojske. Drugo, nije data veća ovlast centralnoj vladi u Sarajevu. Gospodin Hollbroke je kazao da je NATO savez odbio mogućnost stvaranja jedinstvene vojske jer su se plašili opasnosti koja može iz toga proizaći. Gospodin Holbrooke je potom dodao: Za mene je to, medutim, onda i sada odluka koja se kosi sa interesima NATO-a..Sadašnja administracija želi da se američke snage povuku iz BiH, ali ja mislim da se ne možemo potpuno povući sve dok se u BiH nalaze tri vojske. Sporio sam još dok sam bio u vladi i tako mislim i sada, da je povlačenje trupa nemoguće sve dok se vojska ne ujedini: Pod tim mislim na razmontiranje Vojske Republike Srpske koja je korumpirana i sastavljena od beskorisne grupe ljudi,sa ostacima ubica i silovatelja, kojom su zapovjedali ratni zločinci kojih i sada ima. Njih treba rasformirati i to je trebalo biti urađeno odmah nakon Daytona.

Za vojsku bosanskih Hrvata je kazao da je mafijaška kao ona u Kolumbiji, da je korumpirana i da se bavi krijumčarenjem, pretežito ukradenih vozila u Evropi i BiH. Bosanski Hrvati od Mostara pa sve do hrvatske obale su u to umiješani, a Mostar je još uvijek jedan od jadnih i razlomljenih gradova Evrope, premda je došlo do značajnijih napredaka, ali koji nisu dovoljni. Što se tiče vojske Bošnjaka, gospodin Holbrooke je u ovom slučaju samo kazao da ona treba biti reformirana.

O drugom promašaju Daytona, nedovoljno centraliziranoj vlasti kazao je da su se vodile velike bitke oko uspostavljanja jedinstvenih registarskih tablica, zajedničkog pasoša i oko uspostavljanja državne granične službe. Nakon toga gospodin Hollbroke je ukazao i na nedostatke u samoj provedbi sporazuma iz Daytona. On je izrazio svoje razočarenje propustom da se uhapse Radovan Karadžić i Ratko Mladić, i time što se čuju različiti izgovori za njihovo nehapšenje. Konačno, za novog Visokog predstavnika za BiH Pady-ja Ashdowna je kazao da se nada da će se zalagati za integraciju BiH, te da njegovi prethodnici nisu iskoristili sva oruđa koja su im bila na raspolaganju. Potom je dodao da je prilikom implementacije Daytona bilo još propusta.

Dozvolili smo malim, nevažnim političarima punim srdžbe u Banja Luci u Republici Srpskoj da se poigravaju sa Daytonskim sporazumom, da blokiraju donošenje zakona, da blokiraju zajedničke pasoše, jednostavno da blokiraju stvari iz čiste potrebe za blokadom. Pozdravljam akcije koje su preduzeli prethodnici Pady-ja Ashdowna: Wolfgang Petrich, Carlos Westendorp i Karl Bilt i nadam se da ce Paady uraditi više.

Na kraju, Richard Holbrooke je poručio međunarodnim zvaničnicina da budu agresivni, jer kako je kazao samo se agresivnost u ovom regionu isplati.

XS
SM
MD
LG