Linkovi

Wolfgang Petritsch  zatražio pomoć od  vlada u Beogradu u hvatanju  Ratka Mladića  i Radovana Karadzića 26/2/02 - 2002-02-26


Visoki predstavnik medjunarodne zajednice za BIH, Wolfgang Petritsch, zatražio je pomoć od jugoslavenskih i srbijanskih vlasti u hvatanju optuženika za ratne zločine, Ratka Mladića i Radovana Karadzića. Kako nam javlja novinar Glasa Amerike Roger Wilkinson, zvaničnici vlade u Beogradu nisu do sada pokazali volju da uhapse dvojicu najtraženijih haških osumnjičenika, jer , kako kažu, to bi moglo izazvati prosvjede nacionalista medju Srbima:

Wolfgang Petritsch je nestrpljiv da se dvojica optuženika što prije uhapse. Radovan Karadzić i Ratko Mladić sučeljeni su s optužnicama za genocid u BIH. Vjeruje se da se Kradžić krije u planinama istočne Bosne, na granici s Crnom Gorom. Wolfgang Petritsch je ranije kritizirao NATO savezom predvodjene stabilizacijske snage u BIH, zbog toga što su vrlo malo učinile na hapšenju Karadzića. Prošle je nedjelje gospodin Petritsch rekao kako se vlade nekih zemalja koje imaju vojnike na terenu u BIH, boje da bi pokušaj hvatanja Karadzića mogao završiti krvoprolićem; visoki predstavnik medjutim nije imenovao te zemlje. General Ratko Mladić, s druge strane, se, kako se vjeruje, krije u Jugoslaviji; glavna haška tužiteljica Carla del Ponte tvrdi da je Mladić u Beogradu, i pod zaštitom izvjesnih elemenata Jugoslavenske vojske. Jugoslavenski predsjednik Vojislav Koštunica kaže da Ratko Mladić nije u Jugoslaviji. Srbijanski premijer Zoran Djindjić je nedavno izjavio za njemački Der Spiegel kako nije voljan poslati policiju u lov na Mladića, jer se boji da bi to moglo voditi gradjanskom ratu u Jugoslaviji. Wolfgang Petritsch, koji kaže da ga je stid da su ta dvojica još uvijek na slobodi, frustriran je reakcijom Bograda: To je čisto odugovlačenje, što je neprihvatljivo za medjunarodnu zajednicu. Želio bih vidjeti jaču aktivnost na tome od strane srbijanskih vlasti, i to je moja poruka predsjendiku Kštunici i premijeru Djindjiću.

Gospodin Petritsch kaže da činjenica da su dvojica haških optuženika još uvijek na slobodi, predstavlja stalnu prepreku medjunarodnim naporima da postigne izmirenje u BiH, koja je još uvijek etnički podijeljena. Očigledno razočaran pasivnošću od strane medjuanrodnih mirovnih snaga prema lovu na Karadzića, visoki predstavnik sada insistira na tome da ga uhvate lokalne vlasti.

Mislim da je obaveza lokalnih vlasti da hvataju optuženike za ratne zločine.To i nije prvenstveni zadatak medjunarodnih snaga. Želimo jaču lokalnu inicijativu u tom cilju, kaže Petritsch.

Republika Srpska je do sada jedino područje bivše jugoslavije gdje nije uhapšen niti jedan optuženik od strane lokalnie policije. Medjutim, vlada u Banja Luci je usvojila zakon o suradnji s Haškim Tribunalom ovoga mjeseca i pozvala sve optuženike da se predaju.

XS
SM
MD
LG