Linkovi

Y. Arafat se saglasio  da se nastave razgovori sa Izraelom 26/2/02 - 2002-02-26


Palestinski lider Yasser Arafat saglasio se da se nastave razgovori sa Izraelom o sigurnosnim pitanjima, uprkos tome što se nasilje u regionu nastavlja. Prema najnovijim izvještajima, razgovori treba da započnu već danas u Tel Avivu, uz učešće američkih zvaničnika. U medjuvremenu, izraelski ministar odbarne izjavio je da saudijski prijedlog za arapsko-izraelski mir ne bi trebao da bude odbačen. On je dodao da ovaj plan, koji izvorno predvidja povlačenje Izraela na granice iz 1967. godine i postizanje opšteg mira sa svim Arapima - sadrži neke pozitivne elemente i da treba biti podržan. Iz Jerusalema, o budućim sigurnosnim razgovorima - izvještava dopisnik Glasa Amerike, Meredith Buel.

Gospodin Arafat je objavio svoju odluku za nastavak razgovora - nakon svog susreta sa visokim komesarom EU Javierom Solanom u Ramalli.

Uprkos onome s čim smo suočeni, ponavljam, evo i pred vama, vaša ekselencijo, da smo mi potpuno posvećeni jednom valjanom miru i mirovnom procesu, naglasio je Yasser Arafat.

Palestinci su nedavno suspendirali svoje učešće u sigurnosnim razgovorima, nakon što je Izrael saopštio da će nastaviti sa blokadom gospodina Arafata u Ramalli. Izraelski zvaničnici su u medjuvremenu, olabavili blokadu oko njegovog glavnog sjedišta, ali njemu još uvijek nije dozvoljeno da putuje izvan Ramalle. Sigurnosni razgovori izmedju dvije strane, smatraju se ključnim za smanjivanje nasilja koje ovim regionom neprekidno vlada već punih 17 mjeseci. I juče je na Zapadnoj Obali ubijeno dvoje Palestinaca i dvoje Izraelaca. A u Istočnom Jerusalemu jedna 21-godišnja izraelska policajka podlegla je ranama zadobijenim u napadu naoružanih Palestinaca na autobusku stanicu u tom gradu. Tom je prilikom u pucnjavi povrijedjeno najmanje još 10 Izraelaca.

XS
SM
MD
LG