Linkovi

Peking - kako su reagirali studeni na govor G.W.Busha 22/2/02 - 2002-02-22


Dopisnik Glasa Amerike iz Pekinga, Jim Randle, izvještava o reakcijama kineskih studenata na govor predsjednika Busha, dodajući da su visokog gosta studenti toplo pozdravili, ali su ga slušali sa odredjenom skepsom...

Predsjednik Bush je govorio pred oko 300 studenata na univerzitetu Tsinghua, prestižnoj školi poznatoj po tome što odgaja stručnjake sa visokim inženjerskim i tehničkim umijećem, ali i mnoge od kineskih lidera, uključujući i sadašnjeg podpredsjednika Hu Jintao-a. Gospodin Hu, za koga se očekuje da naslijedi sadašnjeg predsjednika Jiang Zemina, predstavio je studentima američkog predsjednika prije njegovog obraćanja.

Studenti su aplauzom pozdravili američkog predsjednika, ali su bili veoma tihi tokom njegovog govora - kratkog predavanja o vrijednosti slobode i potrebi da se sloboda modificira vladavinom zakona.

Nakon predavanja, studenti su u više navrata pitali predsjednika Busha kakve su američke namjere u vezi sa Taiwanom. Gospodin Bush je rekao da Washington želi miroljubivo rješenje nesporazuma oko ovog otoka, kojeg Kina smatra svojom odmetnutom pokrajinom. Nešto kasnije, nekoliko studenata i profesor Fu Jun, rekli su da nisu zadovoljni dobijenim odgovorom.

Miroljubivo rješenje može, logično gledano, voditi na dvije strane. Jedna je ujedinjenje, a druga je nezavisnost. Mislim da je ono što ljudi žele da čuju - ponovno ujedinjenje. Američki predsjednik je, medjutim, o tome bio veoma neodredjen.

Student kompjuterskih nauka kaže da zamjera gospodinu Bushu zbog komentara koje je izrekao o slobodi, demokratiji, vladavini zakona - rekavši da je on to uradio samo zato što nije uspio da shvati suštinu kineskog društva. Nekoliko drugi studenata, poput ovog, kaže da cijeni što je gospodin Bush došao u posjetu Kini i njihovom univerzitetu

U svom je govoru gospodin Bush pokazao veliko prijateljstvo prema našoj zemlji, rekao je student po imenu Dang.

Gospodin Bush je dobio aplauz od svoje inače uzdržane publike - kad je rekao da bi američki studenti i američki zvaničnici mogli mnogo da nauče posječujući Kinu, i pozvavši kineske studente da posjete Sjedinjene Države. Student arhitekture, Zhang Yaxuan, kaže da mu se ideja dopada.

Amerikanci imaju neke pogrešne slike o Kini, i mi treba da imamo više prilike da razumijemo jedni druge...rekao je Yaxuan.

Medjutim, kad je jedan od studenata upitao da li će predsjednik poslati svoje kćerke da studiraju u Kini, najmoćniji čovjek na svijetu je nasmijao studente u publici, kad je rekao da ga njegove kćerke baš i ne slušaju previše...

XS
SM
MD
LG