Linkovi

Okrutno ubijen novinar Wall Street Journala 22/2/02 - 2002-02-22


Otmičari su ubili američkog novinara Daniela Pearla, kidnapiranog u Pakistanu prošlog mjeseca i trenutak kada su ga zaklali snimili na video traku. Predsejdnik Bush je rekao da je ubistvo novinara Wall Street Journala čin barbarizma koji je sve Amerikance učinio tužnim i ljutim. On je danas u Pekingu rekao da će smrt Daniela Pearla samo produbiti američku odlučnost da uništi sve agente terora u svijetu. Inače, vijest o ubistvu američkog novinara stigla je u pakistanske medije upravo u trenucima dok se zemlja spremala proslaviti jedan od glavnih islamskih praznika. Kako iz Islamabada izvještava novinar Glasa Amerike Gary Thomas, očekuje se da će ovo ubistvo ojačati odlučnost pakistanske vlade da izvrši raciju na islamske militante.

Ubice Daniela Pearla su izabrali objaviti video traku na kojoj je snimljeno njegovo ubistvo upravo uoči Eid-al-Adha, islamskog praznika posvećenog oprostu i pomirenju. Dok su se Pakistanci spremali proslaviti ovaj praznik u okviru kojeg se kolju životinje kako bi se označila volja proroka Abrahama da žrtvuje vlastitog sina, vlastima je predana jeziva video traka koja pokazuje kako je Daniel Pearl zaklan. Politički analitičar i bivši savjetnik premijera Hussain Haqqani odbija bilo kakve ritualne aspekte ubistva gospodina Pearla. On međutim kaže da su ubice apsolutno nemilosrdne: Mislim da je poruka ovdje da su ti ljudi veoma brutalni i da su voljni čak i ubiti jedno ljudsko biće.

Predjsendik Pervez Musharaf je izdao saopćenje u kojem kaže da ovo ubistvo neće odvratiti njegovu vladu od borbe protiv terorizma. U nešto oštrijem saopćenju, ministarstvo vanjskih poslova je ubistvo nazvalo zločinom protiv Pakistana i bijesom protiv njegovanih vrijednosti društva. U njemu se ubice nazivaju opasnim kriminalcima lišenim svake humanosti. Gospodin Pearl je otet prije mjesec dana dok je istraživao mračan svijet pakistanskih islamskih ekstremista. Ubrzo nakon što je nestao, njegovi otmičari su poslali dvije e-mail poruke u kojima se navode svi njihovi zahtjevi i u kojima se on optužuje za veze s američkom centralnom obavještajnom agencijom--što su navodi koji su naširoko odbijani. Nakon toga, postojala je samo tišina. Pakistanske vlasti su i dalje izražavale vjerovanje da je on još uvijek živ, ali nije bilo dokaza koji bi to i podržali. Rifffat Hussain, profesor međunarodnih studija na univerzitetu Qaid-I-Azam u Islamabadu, kaže da je poruka ubica jasna: ne približavajte se.

Mislim da je divljaštvo koje smo vidjeli i prava brutalnost na koji je ubijen, zapravo poruka usmjerena ka novinarima, koji istražuju neke od ovih veza. Mislim da je poruka : Udaljite se, ne približavajte nam se, ne pratite nas, ne istražujte nas previše, jer se ovakva stvar može desiti i vama, rekao je profesor Hussain.

Analitičari vjeruju da je otmica Daniela Pearla bila osveta za obećanje predjsednika Musharafa da će izvršiti raciju na islamske ekstremiste. To je veoma težak zadatak za predjsednika, jer izvjesni elementi u paksitanskoj policiji i obavještajnim agencijama već dugo podržavaju islamske borce u Afgansitanu i Kašmiru. Oni napore da se obuzdaju ekstremisti vide kao dio nastojanja da se sekularizira islamsko društvo. Profesor Hussain kaže da će ubistvo Daniela Pearla ojačati stav gospodina Musharafa: Moj je osjećaj da će vlada gospodina Musharafa iskoristiti ovu vijest samo kako bi dodatno ojačala svoju odlučnost u borbi protiv domaćeg terorizma, osobito onih koji bi mogli biti odgovorni za ovo ubistvo.

Pervez Musharaf je naredio policiji da uhapsi svakog pojedinca iz grupe umiješane u ubistvo gospodina Pearla. U ovom slučaju su već uhapšene 4 osobe, dok policija kaže da aktivno traži i preostale osumnjičene.

XS
SM
MD
LG