Linkovi

Amerikanci na hadzu: Cuvamo svoju vjeru vise nego ikada prije,19/02/02. - 2002-02-19


Više od milion muslimana sakupe se u Mekki svake godine na godišnji hadž, na kojem se ove godine očekuje njih oko 2 miliona. Medju njima je i njujorčanka Mariam Faraj, Amerikanka koja je prešla na Islam 1994. Gospodja Faraj kaže da je bila užasnuta terorističkim napadom 11 septembra i uznemirena kada su prijatelji i susjedi izbjegavali njenu porodicu nakon što su za napad okrivljeni islamski militanti. Ona, medjutim, kaže da je ostala odlučna da zadrži svoju vjeru.

Veoma sam ponosna što sam muslimanka. Veoma sam ponosna što sam medju ovim ljudima, jer, kao što sam rekla, oni su najbolji ljudi od svih koje ste ikada poznavali.

Njeno mišljenje djele Imtiaz i Nazmira Tar iz Los Angelesa koji kažu da ih je teroristički napad podstaknuo da govore o Islamu medju Amerikancima i da je to za uzvrat intenziviralo njihovu vjeru. Nazmira kaže da su američki muslimani patili dvostruko nakon 11 septembra.

Kao amerikanci mi smo postali žrtve jer je naša zemlja napadnuta 11 septembra i imali smo prijatelje u Svjetskom Trgovinskom centru koji su tog dana ubijeni. Ali, ponovo, kao Muslimani mi smo postali žrtve jer je naša religija bila napadnuta, kaze Nazmira.

Uprkos septembarskim napadima i globalnom ratu protiv terorizma, koji je usljedio i kojeg predvode Sjedinjene države, Saudijski zvaničnici su uvjereni da plašt politike neće prekriti sezonu hodočašća. Oni su rasporedili oko 2000 policajaca i 15 hiljada kamera u i oko Meke kako bi nadgledali sigurnost i održavali red.

XS
SM
MD
LG