Linkovi

G.W.Bush u Južnoj Koreji 19/2/02 - 2002-02-19


Predsjednik Sjedinjenih država George W. Bush doputovao je u Južnu Koreju. Njegov dolazak praćen je protestima zbog označavanja Sjeverne Koreje kao jednog od dijelova ”osovine zla.“Kako izvještava Scott Stearns, gospodin Bush kaže da Sjevernoj Koreji upućuje upozorenja, ali da istovremeno podržava napore koje vlada Južne Koreje čini u pravcu pomirenja dvije zemlje.

Posjeta Južnoj Koreji je dio turneje predsjednika Busha koja ga dovodi u neposredno susjedstvo jedne od tri zemlje označene kao “osovina zla.“ Predsjednik će, naime, posjetiti i demilitariziranu zonu koja se proteže uz granicu sa Sjevernom Korejom, državom koja je po riječima predsjednika Busha prijetnja svjetskom miru jer bi mogla pomoći teroristima da se domognu hemijskog, biološkog ili nuklearnog oružja. Govoreći poslanicima japanskog parlamenta, gospodin Bush je, uz ostalo, rekao da Sjedinjene države i Japan žele mir i prosperitet u pacifičko-azijskom regionu, te da je jedan od ciljeva američko-japanskog savezništva i okončavanje podijeljenosti korejskog poluotoka.

Mi mi želimo da ovo područje bude s jakim ekonomskim institucijama i snažnom političkom suradnjom, otvoreno - na svjetskom nivou - za trgovinu i investiranje, kao region u kojem se ljudi, kapital i informacije kreću slobodno slamajući barijere i stvarajući temelje napretka, kulturne veze i zamah prema demokraciji. Mi želimo region u kojem demilitarizirane zone i raketni lanseri neće dalje dijeliti ljude zajedničke prošlosti i zajedničke budućnosti, naglasio je predsjednik Bush.

Komentari predsjednika Busha o Sjevernoj Koreji izazvali su proteste na jugu gdje neki misle da bi druga faza rata protiv terorizma koji predvode Sjedinjene države mogla ugroziti napore na poboljšanju veza dvije Koreje. Zvaničnici Bijele Kuće kažu da se odnos predsjednika Bush prema Sjevernoj Koreji temelji na dva pravca - jedan je upozorenje svjevernokorejskim liderima da ne smiju naoružati teroriste, a drugi istovremeno podržavanje napora Južne Koreje prema eventualnom ponovnom ujedinjenju dvije zemlje. Savjetnik za nacionalnu sigurnost Condoleezza Rice kaže da Sjedinjene države imaju veći broj opcija za Sjevernu Koreju. Prema njenim riječima, administracija predsjednika Busha želi dijalog sa liderima Sjeverne Koreje, ali ne dijalog samo o specifičnim pitanjima trgovine oružjem. Dijalog radi dijaloga, kaže gospodja Rice, ne vrijedi.

Imamo nekoliko prioriteta kada je u pitanju Sjeverna Koreja. Najvažniji za Sjedinjene države je - zaustaviti tu zemlju da radi ono što radi kako to ne bi bila opasnost za korejski poluotok, opasnost za region, i - kako to izgleda sada - opasnost po svijet. Mi apsolutno, kao prioritet, podržavamo nastojanja predsjednika Južne Koreje na smanjivanju napetosti na poluotoku i na ponovnom ujedinjevanju korejskih porodica, rekla je gospodja Rice.

Predsjednik Južne Koreje Kim Dae Jung želi unapređenje odnosa sa sjevernim susjedom. On traži da Sjedinjene države nastave podržavati njegovu politiku ”sunčeve svjetlosti“ i u vrijeme kada gospodin Bush upozorava Sjevernu Koreju da neće isključiti ni jednu mogućnost, uključujći i vojnu akciju, da spriječi prodaju oružja za masovno uništenje.

XS
SM
MD
LG