Linkovi

Kabul: Razljućeni hodočasnici na smrt prebili ministra 15/2/02 - 2002-02-15


Policija ministarstva unutarnjih poslova i vojnici naoružani automatskim puškama i ručnim bacačima granata opkolili su aerodrom na kojem je danas pristup ograničen. General koji je odgovoran za sigurnost rekao je za Glas Amerike da su njegovi ljudi tu da bi spriječili ponavljanje incidenta koji se desio u četvrtak. General Mir Jawan je rekao da nije vidio šta se dogodilo.

General kaže kako je bio obavješten da je ministar Abdul Rahman bio napadnut od strane gomile hodočasnika, ljutih zbog kašnjenja leta za islamski sveti grad Meku na godišnji hadž.

Navode se izjave Afganistanskih zvaničnika koji su rekli da je ministar išao na aerodrom kako bi otputovao u službenu posjetu Indiji. Oni kažu da je njegov avion bio opkoljen od strane razjarenih hodočasnika i da je to trajalo nekoliko sati. Takodjer se navode izjave nekih zvaničnika da je ministar pretučen, nakon što je izašao napolje u nastojanju da umiri masu okupljenih. Gospodin Rahman je pri tome povrjedjen i odveden u lokalnu bolnicu gdje je kasnije umro.

Stotine razočaranih hodočasnika danas su još uvijek čekali da se ukrcaju na let za Meku. Oni kažu da su vidjeli šta se dogodilo i za Glas Amerike su malo drukčije opisali dogadjaj. Neki kažu da je ministar izvučen izvan aviona i onda pretučen, neki kažu izgazan. Hodočasnici su vidljivo i dalje ljuti zbog kašnjenja letova koje im je vlada obećala. Oni kažu da su unaprijed dali novac kako bi otišli na hadž i okrivljuju vladu što im nije osigurala odgovarajući smještaj dok su čekali. Neki medju njima tvrde da su dvojica hodočasnika umrli od hladnoće dok su čekali, ali to nije potvrdjeno iz neovisnih izvora. Vojnici na aerodromu su se obraćali gomili nastojeći ublažiti napetost. Inostrane trupe koje su smještene na aerodromu kažu da znaju za incident koji se desio u četvrtak, ali da nisu bili umješani u dogadjaje. Nekoliko hiljada pripadnika medjunarodnih snaga sigurnosti su u Kabulu kako bi pomogli održavanju reda. Porodica i prijatelji ministra Abdul Rahmana okupili su se danas u njegovom domu, šokirani viješću o njegovoj smrti. Sahrana je zakazana za subotu. Predstavnici vlade kažu da su pokrenuli istragu o ovom incidentu.

XS
SM
MD
LG