Linkovi

Zlato za Janicu Kostelić iz Hrvatske 15/2/02 - 2002-02-15


Veliki uspjeh na ovogodišnjim 19-tim zimskim olimpijskim igrama u Slat Lake City-u ostvarila je jučer Janica Kostelić iz Hrvatske. On je osvojila zlatnu medalju u kombiniranom skijanju.

Inače, kada govorimo o ovogodišnjoj zimskoj olimpijadi sve više dominira nepsorazum oko dodjele zlatne medalje u umjetničkom klizanju. Medjunarodni Olimpijski komitet traži što brže okončanje kontroverzi u tom slučaju. Predsjednik MOK-a Jacques Rogge kaže da će komitet razmotriti bilo koji zahtjev koji dodje od Medjunarodne unije klizača, kako bi se riješio nesporazum. Problem se pojavio nakon odluke sudija da zlatnu medalju dodjele ruskom klizačkom paru, a ne Kanadskom, uprkos tehničke greške ruskog para. Glasanje sudija je pokrenulo lavinu kritika koje su zasjenile 19-te Zimske Olimpijske igre. Sportski zvaničnici Kanade kažu da njihovim takmičarima takodjer treba biti dodjeljeno zlato, a jedan od članova Medjunarodnog Olimpijskog komiteta je izjavio da takva mogućnost nije odbačena, ali da takav prijedlog MOK još nije razmatrao.

U medjuvremenu na sportskim borilištima Kanadska natjecateljka u brzom klizanju Catriona Le May Doan je osvojila svoju drugu zaredom Olimpijsku zlatnu medalju na 500 metara sprint. Ova 31-godišnja kanadjanka uz to je postavila novi svjetski rekord koji je gotovo 2 sekunde bolji od predhodnog Olympijskog rekorda. Le May Doan je do sada pobjedjena samo jednom u posljednjih 19 utrka. Njemice Monique Barbrecht-Enfeldt i Sabine Voelker su osvojile srebro i zlato u ovoj disciplini.

U kvalifikacijama prema finanlnim nadmetanjima ženski hokej tim Sjedinjenih država pobjedio je Kinu, dok su Finkinje pobjedile Njemice. Hokejašice Sjedinjenih država, koje brane titulu Olimpijskog šampiona su zajedno sa Finskim timom u grupi B i imaju još po jednu utakmicu. U grupu A kvalificirali su se Švedjanke i svjetske šampionke Kanadjanke. Kina, Kazakstan, Rusija i Njemačka su eliminirane iz nadmetanja za medalje. U dosadašnjim nadmetanjima najviše zlatnih medalja osvojili su Norvežani koji nakon sedam dana nadmetanja imaju pet zlatnih, a osvojili su i pet srebrenih medalja. Njemci u ukupnom broju sa 15 osvojenih medalja vode, ali imaju jednu zlatnu medalju manje od Norvežana. Uz četiri zlatne Njemci imaju sedam srebrenih i četiri bronzane medalje. Amerikanci su trenutno treći sa 11 osvojenih medalja - tri zlatne, pet srebrenih i tri bornzane. Na dosadašnjim zimskim olimpijskim igrama najveći broj medalja koje su Sjedinjene države ikada osvojile bio je 13. Preostali dani u Salte Lake City-u pokazaće hoće li zemlja domaćin prebaciti svoj rekord.

XS
SM
MD
LG