Linkovi

Slobodan Milošević nastavlja da okrivljuje NATO 15/2/02 - 2002-02-15


Bivši jugoslovenski predsjednik Slobodan Milošević nastavio je danas izlaganje svoje odbrane protiv optužbi za ratne zločine pred Tribunalom Ujedinjenih Naroda u Hagu, tvrdeći da je NATO Savez namjerno ciljao civile tokom zračnih napada na njegovu zemlju, 1999. godine. Dopisnik Glasa Amerike Roger Wilkison izvještava da je predsjednik sudskog vijeća naložio Miloševiću da danas, do kraja pretresa, okonča svoje uvodno izlaganje.

Slobodan Milošević nastavlja da okrivljuje NATO i Zapad za zločine na Kosovu i Balkanu uopšte, dok tužioci tvrde da ih je on smislio i naredio. On je danas u sudnici pokazivao jezovite fotografije spaljenih tijela, zaklane djece i kuća sravnjenih sa zemljom za koje kaže da su bile mete NATO-ove kampanje bombardovanja. NATO negira da je namjerno ciljao civilne mete, premda priznaje da su neki poginuli kao rezultat grešaka u planiranju ciljeva napada. Slobodan Milošević takodje optužuje Sjedinjene Države da su namjerno provocirale egzodus kosovskih Albanaca iz pokrajine - putem NATO-ovih zračnih napada. On kaže da su dokazi o njihovom bježanju iz zemlje obezbijedili Washingtonu opravdanje koje mu je trebalo da bi napao njegovu zemlju. Govoreći uz pomoć prevodioca, Milošević je insistirao da bi Tribunal trebao da sudi liderima zemalja članica NATO-a - koji su odobrili bombardovanje Jugoslavije, za šta on kaže da je u suprotnosti sa medjunarodnim zakonima.

Pitam vas o kakvom vi medjunarodnom Tribunalu govorite, ako odbijate da sudite ljudima za sve te zločine. Zločine koje su na teritoriji Jugoslavije počinili lideri i vlade i vojske zemalja NATO Pakta, koje sam nabrojao. I vi sebe nazivate Tribunalom za zločine počinjene na teritoriji Jugoslavije, zapitao je Slobodan Milo]evic.

On je takodje okrivio NATO za seriju osvetničkih napada od strane ekstremista iz redova kosovskih Albanaca nad Srbima koji su ostali na Kosovu nakon što su tamo ušle mirovne snage KFOR-a, koje on smatra odgovornim za ubistva srpskog stanovništva nakon što su se jugoslovenske snage povukle iz pokrajine. Izgleda da se Milošević odlučio za političku odbranu - tako što će napadati NATO i Zapad, radije nego odgovarati na pojedine navode optužnice koja ga tereti za genocid i zločine protiv čovječnosti. Predsjednik sudskog vijeća, sudija Richard May, odobrio je Miloševiću da vrijeme do kraja današnje rasprave i još sat i po u ponedjeljak iskoristi da zaokruži svoje uvodno izlaganje. Nakon toga, predstavnici optužbe počeće sa pozivanjem svojih svjedoka.

XS
SM
MD
LG