Linkovi

Salt Lake City: Prvo zlato za Francusku u spustu za žene i prve medalje u istoriji za Estoniju 13/2/02 - 2002-02-13


Francuzi su osvojili svoju prvu zlatnu medalju u istoriji u spustu za žene. Zadnja medalja koju su Francuskinje uzele bila je srebrena, ali u slalomu 1968, ali nikada u spustu. Jučer je to u Salt Lake City-u na 19 Zimskim Olimpijskim igrama promjenila Carol Montillet osvojivši zlato. Pobjednica Svjetskog kupa, Italijanka Isolde Kostner je osvojila srebro, a Renate Goetschl iz Austrije je bila treća. Amerikanka Picabo Street, koja je na ovoj Olimpijadi obilježila kraj karijere, završila je na 16-tom mjestu. U medjuvremnu je Finac Janne Lahtela osvojio zlatnu medalju u akrobatskom skijanju. Srebro je uzeo amerikanac Travis Mayers, a Francuz Richard Gay je bio treći. U brzom klizanju postignut je još jedan, četvrti olimpijski rekord, kojeg je postavio 22-godišnji Amerikanac Casey Fitzrandolph na stazi od 500 metara. Drugi je bio Japanac Hiroyasua Shimizua, dok je bronca pripala Amerikancu Kipu Carpenteru. Prvi put u istoriji olimpijske medalje su osvojili Estonci i to dvije. U skijaškom trčanju na 15 kilometara, Andrus Veerpalu je osvojio zlato, a Jaak Mae – broncu. Srebrenu je medalju osvojio Norvežanin Frode Estil. Na istoj su se stazi u Soldier Hollowu našla i dvojica hrvatskih nordijaca – Denis Klobučar, koji je stigao 58. i Damir Jurčević koji je završio 61.

U skijaškom je trčanju na 10 kilometara sudjelovala i hrvatska olimpijka Maja Kezele. Stigla je 57. Prva je na cilj stigla Norvežanka Bente Skari, čija je zlatna medalja pridonijela da Norveška s Njemačkom podijeli treće i četvrto mjesto po broju medalja – ukupno po 6. Uspjeh je tim veći što je po broju natjecatelja na ovoj Olimpijadi Norveška tek na 18. mjestu. Zemlja s najviše natjecatelja – Amerika – osvojila je do sada i najviše medalja – 9.

I dalje se govori o spornim ocjenama kojima su suci odlucili o medaljama za umjetničko klizanje parova. Medjunarodni klizački savez je odlučio ispitati optužbe kojima mnogi mediji terete suce da su oštetili kanadski par Sale-Pelletier, te nepravedno dodijelili zlatnu medalju ruskom paru Berezhnaya – Sikharulidze.

XS
SM
MD
LG