Linkovi

NIČIJA ZEMLJA - nominirana za Oscara 12/2/02 - 2002-02-12


Jutros je americka filmska akademija u Los Angelesu objavila nominacije za ovogodišnjeg Oscara, koji se inače tradicionalno dodjeljuje 24 . marta. U nominaciji za najbolji strani film je NIČIJA ZEMLJA, film Bosansko-Hercegovačkog redatelja Danisa Tanovića. To je prva nominacija za Oscara u povijesti za film iz BiH. Za Glas Amerike s Danisom Tanovićem je razgovarala, neposredno nakon objavljivanja nominacija, Amra Alirejsović:

VOA: Za malo više od mjesec dana u Los Angelesu držat ćeš Oskara u rukama, je li tako?

TANOVIĆ: (Glasan smijeh) Pa da ti kažem, naravno sada kada sam nominiran da se nadam da ću ga dobiti, ali očekivati tako nešto zasigurno bi bilo glupo. Ne treba zaboraviti da je to najteža kategorija u suštini, jer postoji nagrada Oskar za Hollywood i Oskar za sav ostali svijet. Sav ostali svijet ide u tu jednu kategoriju koja je najbolji strani film. A sad - pretendirati da je tvoj film baš najbolji bilo bi malo i bezobrazno, ne?

VOA: Na šta će se tvoje misli fokusirati do 24. marta?

TANOVIĆ:; Pa da ti kažem, ja stvarno nisam ni do sada bio fokusiran na nagrade. Nagrade su lijepa stvar, došle su i dobrodošle su, naravno, jer čovjeku pomažu, pogotovo u ovom poslu. Mnogo je važnija stvar da znam da je Bergman vidio film i da mu se jako svidio i da je Coppola napisao pismo u kojem kaže da mu se film izuzetno dopao, ili ne znam... Sve te neke stvari, ljudi koje sam upoznao i sve neke stvari koje su došle iza tih nagrada, ma ...znaš.

VOA: Oskar, najprestižnija filmska nagrada. Šta može doći i šta dolazi poslije Oskara.

TANOVIĆ: Pa slušaj, ja kad čujem tako nešto ja imam osjećaj da je sve ovo neko takmičenje,znaš, kao neka trka u stvari. Nema ništa - ima novi film, sljedeći film na kojem radim, posao kao i svaki drugi. Jako je važno u ovom mom poslu držati noge na zemlji, jer jedino tako može čovjek da se bavi režijom.To je jako lijepo, ja sam jako sretan, u stvari najsretniji sam što je to ipak eto historijski momenat jer je to prvi put da BiH ulazi kao država u nominaciju za Oskara i to mi je ono što mi je najdraže.

VOA; I koji je tvoj favorit u kategoriji najboljeg filma godine?

TANOVIĆ:Pa da ti kažem, ja nisam gledao sve filmove, pa ne mogu da ti kažem. Nažalost, čovjek ide po filmskim festivalima, uopšte nema priliku da gleda filmove, nego provodi sa novinarima, i dajući intervjue i promovišući film. Tako da nisam vidio te filmove, ne mogu da kažem. Nadam se da ću uskoro imati priliku da ih vidim.

VOA: I ovih dana šta radi Danis Tanović kada ne snima?

TANOVIĆ: Pa moj posao je svakodnevi rad: pišem , čitam, još uvijek se bavim promocijom Ničije zemlje, sad sam malo kući sa svojom familijom, napokon , nisam bio tu u zadnjih godinu i po dana u suštini. Tako da se malo odmaram, malo radim i pripremam neki sljedeći projekat polako.

VOA: Danis, hvala puno, i puno sreće i uspjeha.

TANOVIĆ: Hvala i vama.

Inače, za kategoriju najboljeg filma nominirani su još i psihološka drama ”A beautiful mind“, zatim reinterpretacija” Moulin Rouge-a, drama ”In the bedroom“, zatim ”Gosford Park“ i “The lords of the rings“. Medju nominacijama za najbolju mušku ulogu su Russel CROWE za Beautiful Mind, a medju ženskim nominacijama izmedju ostalih i Nicol Kidman, za MOULIN ROUGE. Proglašenje dobitnika, kao i uvijek do sada , održat će se 24 marta.

XS
SM
MD
LG