Linkovi

Bush-Schroeder  1/2/02 - 2002-02-01


Predsjednik Bush se juče u Bijeloj Kući sastao sa njemačkim kancelarom Gerhardom Schroederom. Kako izvještava novinar Glasa Amerike Scott Stearns, dvojica lidera su razmatrala stanje globalne ekonomije i rat protiv terorizma.

Predjsednik Bush se zahvalio kancelaru Schroederu što je njemačke mirovne snage poslao u Afghanistan, kao i za njemačku ponudu da pomogne u formiranju novih afganistanskih policijskih snaga: Veoma sam zadovoljan saradnjom sa Njemačkom. Ona je u Afghanistan poslala svoje snage, koje na terenu, prema podacima koje dobijam od naše vojske tamo, izvrsno rade svoj posao. Želim da vam čestitam na tome. Zahvaljujem kancelaru i što je u Bonu bio domaćin konferencije, i što je time napravio jedan ogroman korak za Afghanistan koji će biti u stanju da preživi nakon što smo ga mi oslobodili Talebana. Veoma cijenim i kancelarovu spremnost da - obučavajući njihovu policiju - pomogne Afghanistanu kako bi ta zemlja pomogla sama sebi. Rekao sam mu da smo mi u pripremi plana da pomognemo Afghanistanu da uspostavi i svoju sopstvenu vojsku. Mi smo, dakle, veoma blisko povezani našim zajedničkim željama da svijet učinimo mirnijim nego što jeste, rekao je predsjednik Bush.

Njemački kancelar je odgovorio da je za Afghanistan od ključne važnosti da razvija sopstvenu policiju i vojsku - kako bi se sigurnost zemlje i u zemlji mogla održati i nakon odlaska medjuanrodnih mirovnih snaga.

Kao što znate, mi smo u velikoj mjeri radili na tome da učestvujemo u mirovnoj misiji u afghanistanu, pod okriljem Ujednijenih Naroda, ali smo, kako je to predsjednik upravo naglasio, veoma zainteresirani i da se posvetimo treniranju lokalnih policijskih snaga, jer smatramo da je od ogromne važnosti da Afghanistan razvije odgovarajuće, domaće policijske snage, a svakako, biće potrebna i jedna domaća vojna struktura u toj zemlji, rekao je kancelar Schroeder.

Gospodin Schroeder je prvi evropski lider koji se sa predsjednikom Bushom sastao nakon što su se na medjunarodnom planu pojavile kritike u vezi sa tretmanom osumnjičenih terorista, pritvorenih u američkoj vojnoj bazi na Kubi. Izmedju ostalih i njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer je izjavio da bi ti zatvorenici trebali biti tretirani kao ratni zarobljenici. Gospodin Bush je svom gostu objasnio da su ti zatvorenici tretirani u duhu Ženevske Konvencije, ali da neće biti klasificirani u kategoriju ratnih zarobljenika, jer nisu dio neke zvanične vojske. Ova različitost je bitna jer kao ratni zarobljenici oni po zakonu ne bi bili obavezni da istražiteljima daju informacije o budućim vojnim operacijama njihove vojske, dok ih kao borce izvan zakona, istražitelji sada ispituju upravo tražeći informacije o planiranim budućim terorističkim napadima. Njemački kancelar je rekao da nema nikakvog razloga za sumnju u to da su ti zatvorenici tretirani u skladu sa američkim ustavom i medjunarodnim zakonima. Dvojica lidera su razmatrala i pitanja globalne ekonomije, a kancelar Schroeder je predsjedniku Bushu uputio komplimente nakon informacija da se recesija američke ekonomije možda bliži kraju. Postoje o tome odredjeni znaci, rekao je njemački lider, uključujući i lagani rast takozvanog ukupnog društvenog proizvoda u Americi, što je dobra vijest ne samo za Ameriku nego i za globalnu ekonomiju. Kancelar Schroeder ima ekonomske probleme i u svojoj zemlji, sa rastućim deficitom i nezaposlenošću koja u Njemačkoj dostiže cifru od 4 miliona. Njegova je vlada smanjila predviđanja godišnjeg ekonomskog rasta zemlje na manje od jednog procenta.

XS
SM
MD
LG