Linkovi

C.Powell u Kabulu  17/1/02 - 2002-01-17


Američki državni sekretar Colin Powell je doputovao u New Delhi zbog razgovora s indijskim liderima, koji za cilj imaju smanjenje napetosti u vojnoj krizi između Indije i Pakistana. Gospodin Powell, koji je jučer održao razgovore u Pakistanu, je danas stigao u glavni grad Indije nakon kratkog zaustavljanja u Afganistanu. Nakon kratke ceremonije dočeka, sekretar Powell je započeo razgovore s indijskim ministrom vanjskih poslova Jaswantom Singhom. Očekuje se da će se ovi razgovori fokusirati na razgovore koje je gospodin Powell imao u Paksitanu, te na situaciju u Afgansitanu. Dok je boravio u Pakistanu, gospodin Powell je rekao da će s indijskim liderima razgovarati o novim idejama za smanjenje napetosti, ali nije dao nikakve detalje, rekavši da će o njima prvo razgovarati s Indijom.

Nešto ranije u Kabulu, gospodin Powell se sastao s liderima afgansitanske prelazne vlade kako bi pronašli načine za obnovu ratom razrušene zemlje. Iz Islamabada izvještaj dopisnika Glasa Amerike Aya Gula.

Gospodin Powell je prvi državni sekretar koji posjećuje Afganistan u više od 25 godina. U Kabulu, on je s liderom Hamidom Karzaiem razgovarao o obnovi zemlje. Na zajedničkoj konferenciji za novinare s afganistanskim liderom, gospodin Powell je obećao da će SJeidnjene države ostati predane Afgansitanu na duži period vremena i da planiraju dati značajan doprinos za izgradnju te zemlje. On je obećao objaviti tačnu cifru na donatorskoj konferenciji koja će se sljedeće nedjelje održati u Tokiju. U nastojanju da umanji strahovanja da bi se novac za obnovu zemlje mogao zloupotrijebiti, gospodin Karzai je obećao da će njegova vlada poduzeti izuzetno jake korake ka suzbijanju korupcije. Sekretar Powell je jučer doputovao u Pakistan, u okviru svoje posjete pet zemalja. Glavni cilj ove posjete je pokušati smanjiti napetosti između Indije i Pakistana. On se sastao s predsdjenikom Musharaffom kako bi razgovarali o koracima koje je paksitanski lider poduzeo ka smanjenju krize.

XS
SM
MD
LG