Linkovi

G.W.Bush o predsjendičkim ovlastima u trgovini 16/1/02 - 2002-01-16


Predsjednik Bush je pojačao svoju kampanju za unapredjenje ovlasti u oblasti trgovinskih pregovora, govoreći jučer u lučkom gradu New Orleansu u saveznoj državi Louisiana. Zakonska mjera koja predsjedniku Bushu daje više ovalsti oko trgovinskih sporazuma već je prošla Zastupnički dom Kongresa, ali još čeka odobrenje Senata.

Govoreći lučkim radnicima i svojim pristašama u New Orleansu u Louisiani jučer je predsjednik Bush rekao da slobodna trgovina sa drugim zemljama otvara više radnih mjesta u Sjedinjenim državama i da će podstaći oslabljenu ekonomiju:Ja sam zabrinut oko radnih mjesta i vjerujem ukoliko više trgujete, biće više radnih mjesta za vrijedne Amerikance, rekao je predsjendik Bush.

Gospodin Bush se obratio Senatu, gornejm domu američkog Kongresa, da mu odobri produžene ovlasti oko trgovinskih pregovora - poznate kao Fast Trak, koje predsjedniku omogućavaju da dogovori trgovinske sporazume koje Kongres može odobriti, ili odbaciti, ali ih ne može mijenjati. Zastupnički dom Kongresa je već odobrio Fast Track ovlaštenja za predsjednika, ali Senat se o tome još nije izjasnio.

Ovo nije Republikansko potanje. Ovo nije Demokratsko pitanje. Trgovina je pitanje radnih mjesta i Senat Sjedinjenih država treba da čuje glasove radnih ljudi i odobriti propis da ga ja mogu podpisati, rekao je gospodin Bush.

New Orleans je bio, inače, posljednja etapa dvodnevne turneje predsjednika Busha kroz tri države, namjenjene promoviranju njegovih domaćih sadržaja. Tokom tog puta on je bio u gradovima. farmama i fabrikama od srednjeg zapada do rijeke Mississippi i Louisiane. Put za kojeg je predsjednik rekao da je ukazao na značaj trgovine za Sjedinjene države sljedeći agrikulturni izvoz od polja do luke.

XS
SM
MD
LG