Linkovi

Optužen američki Taleban-Šta kaže njegova porodica?16/1/02 - 2002-01-16


Sjedinjene države optužuju svog vlastitog gradjanina za rad sa teroristima s ciljem ubijnja Amerikanaca u Afganistanu, boreći se na strani Talebana. Ministar pravosudja Sjedinjenih država John Aschroft je jučer saopćio da je 20-to godišnji John Walker Lindh iz Californije priznao da se susretao sa Osamom bin Ladenom i da je treniran u terorističkom kampu kojeg je vodila bin Ladenova teroristička mreža Al-Qaida. Johnu Walkeru Lindhu, kao američkom gradjaninu biće sudjeno pred civilnim sudom, a ukoliko bude osudjen može dobiti doživotnu kaznu zatvora. Medjutim, kako je rekao ministar pravosudja John Aschroft, slučaj je otvoren i protiv gospodina Walkera mogu biti podignute nove optužnice. On za sada nije optužen za izdaju, koja inače nosi smrtnu kaznu.

Dok americki avioni nastavljaju bombardiranje ciljeva u istočnom Afghanistanu, ministartsvo pravosudja u Washingtonu jučer je i zvanično optužilo Johna Walkera Lindha za pomoć i podsticanje terorizma. Ministar pravosudja John Aschroft: Sjedinjene države optužuju Walkera za sljedeća kriminalna djela...Prvo, zavjeru da ubija državljane Sjedinjenih država ili Amerikance u inostranstvu; to jest, Amerikance angažirane u konfliktu u Afganistanu. Drugo, pribavljanje materijalne podrške i pomoći unaprijed označenim inostranim terorističkim organizacijama, uključujući Al Qaidu. I treće, uključenost u zabranjene poslove sa Talebanima

Gospodin Walker je zarobljen u novembru u Mazar-e-Sharifu tokom pobune zatvorenika, u kojoj je život izgubio jedan agent CIA-e. Gospodin Aschroft kaže da su optužbe protiv njega zasnovane na dobrovoljnim izjavama, te da je on odbio pravo da bude ispitivan uz prisustvo svog advokata.

Optužba navodi da je Walker svjesno i sa namjerom stupio u savez sa odredjenim terorističkim organizacijama, sa terorom, da je izabrao da se pridruži fanaticima i u toj lojalnosti tim fanaticima i teroristima nikada nije oklijevao, čak ni kada je saznao da su oni ubili hiljade njegovih zemljaka, kada je shvatio da su oni angažirani u ratu sa Sjedinjenim državama i konačno ni u zatvorskoj pobuni u kojoj je poginuo agent CIA-e Johnny Spann, rekao je ministar Aschroft.

Gospodinu Walkeru će biti sudjeno pred civilnim sudom. Ministar Aschroft kaže da je John Walker prešao na Islam kada je imao 16 godina i drage volje se pridružio Al-Qaidinom jihadu protiv Amerike: U maju, ili u to neko vrijeme, 2001., Walker se za stalno pridružio kampu za obuku koji je vodila teroristička grupa Harakat al-Mujahadeen. Nakon što je njegov trening bio kompletiran dozvoljeno mu je da bira da se bori sa Harakat al-Mujahadeen u Kashmiru ili pridruži Talebanu da se bori u Afganistanu. Walker je izabrao da se pridruži Talebanu, rekao je John Aschroft. Ukoliko bude osudjen, gospodin Walker bi mogao život provesti u zatvoru. Ministar Aschroft je rekao da bi dodatne optužbe mogle biti podignute kasnije.

Porodica Johna Walkera Lindha u svojim molitvama, kako kažu, traže i očekuju pravedno razrješenje njegovog slučaja. U saopštenju koje je porodica objavila, iznose se kritike na račun vlade Sjedinjenih Država što ni njima niti njihovim advokatima nije bio dozvoljen pristup Johnu Walkeru tokom 45 dana koliko ga američka vojska drži u pritvoru. Oni navode da su mu poslali brojna pisma, ali ne znaju da li je on dobio i jedno od njih. Njegova porodica navodi da se unaprijed raduje što će ga vidjeti kad bude prebačen u Ameriku radi sudjenja. U odvojenom saopštenju, advokati koje je u njegovo ime angažovala porodica - zatražili su od Sjedinjenih Država da poštuju, ovdašnjim zakonom zagarantovanu, pretpostavku o Walkerovoj nevinosti - dok mu se ne dokaže krivica, i da se zaustave špekulacije o njegovom slučaju u medijima.

XS
SM
MD
LG