Linkovi

Zapljenjeno oružje u blizini Kandahara 16/1/02 - 2002-01-16


Američke snage locirane na aerodromu u okolini Kandahara, na jugu Afghanistana - navode da i dalje nalaze dokaze o pokušajima potencijalnih napadača da ugroze odbranu oko tog aerodroma. Iz Kandahara izvještava novinarka Glasa Amerike, Alisha Ryu.

Najnoviji slučaj nalaženja oružja dogodio se sinoć, na oko 600 metara sjeverno od glavne piste aerodroma, kada je jedna patrola marinaca otkrila ne-napunjeni 82-milimetarski minobacač. Glasnogovornik marinaca James Jarvis kaže da patrola nije u blizini otkrila nikoga od posade uz to oružje. U ponedjeljak, marinci su pronašli tajno skrovište naoružanja - uključujući minobacačke granate, upaljače i raketne granate, na udaljenosti od samo 300 metara od baze. Američke trupe su pronašle i niz tunela i ulaza u pećine - ispod jedne zgrade, nedaleko od američkih položaja. Ovi tuneli i pećine u medjuvremenu su uništeni. Američka vojska vjeruje da su pronadjeni tuneli i oružje povezani sa napadom na pozicije marinaca na aerodromu, izvršenim prošlog četvrtka, kada je oko 14 napadača, naoružanih kalašnjikovima otvorilo vatru dok je avion sa 20 zatvorenika, pripadnika Talebana i i al-Qaide uzlijetao u pravcu Kube. Poručnik Jarvis kaže da otkriće ovog oružja ukazuje da su još uvijek aktivni takozvani džepovi otpora:I dalje postoje ostatci Talebana i al-Qaide u južnom i sjevernom Afghanistanu. Nismo ih još sve pohvatali. Čim su američke snage uspostavile prvo kamp Rhino, a zatim i na aerodromu u Kandaharu, primijetili smo da mnogi iz Talebana i al-Qaide pokušavaju da se stope sa lokalnim stanovništvom. Teško nam je da budemo sigurni ko je ko... Ali, ono što vam mogu reći - jeste da mi nastavljamo da prikupljamo podatke, koristimo sve obavještajne izvore koji su nam dostupni i - ukoliko budemo imali mogućnost da lociramo gdje su neki od tih džepova mi ćemo ih napasti.

Zavničnici američke vojne obavještajne službe na kandaharskom aerodromu kažu da upravo ispituju jednog čovjeka koji je juče ušetao na kapiju američke baze i zahtijevao da razgovara sa američkim vojnicima. Njegov identitet nije otkriven, kao ni njegova nacionalnost. Zvaničnici, medjutim, naglašavaju da im je on obezbijedio, kako su to nazvali, neke korisne informacije.

XS
SM
MD
LG