Linkovi

Susret u Kabulu 15/1/02 - 2002-01-15


Grupa najbližih rodjaka nekih od žrtava terorističkih napada na Sjedinjene Države stigla je u Kabul - da bi se sastali sa Afganistancima koji su svoje najbliže izgubili tokom američkih bombardiranja u anti-terorističkoj kampanji. Organizatori ove misije se nadaju da će ovaj susret pomoći da se zacijele rane u obje ove zemlje.

Medjunarodna organizacija za ljudska prava Global Exchange organizirala je putovanje u Afghanistan za četvoro najbližih srodnika nekih od žrtava terorističkih napada na Sjedinjene države. Oni žele da svoju tugu podijele sa rodjacima Afganistanaca koji su poginuli od bombardovanja - kao, takodje, potpuno nevine žrtve. Čini mi se kao da sam od moje kćerke dobio neke poruke i jedna od njih je bila - Učini nešto dobro. I ovo je ta prava stvar, to dobro. Znam da je duša moje kćeri sada sretna kad zna da sam došao ovdje i veoma sam zahvalan onima koji su ovo omogućili - da se sretnem sa ljudima koji su prepatili isto što i mi..., kaze Berrill Bodley.

Istog dana kad smo održavali misu u počast Craigu, u gradiću u kojem je rodjen, počelo je i bombardovanje Afghanistana, i svi smo mi tog trenutka znali da će i druge neke porodice, baš kao i mi, izgubiti nekog svog najdražeg. Mi smo ovdje da im kažemo naše i čujemo njihove priče i prenesemo ih američkom narodu, kaze Kelly Campbell.

Premda još nije ozvaničen broj Afganistanaca poginulih tokom američke zračne kampanje, humanitarne organizacije procjenjuju da bi se taj broj mogao kretati izmedju 2 i 4 hiljade ljudi.

XS
SM
MD
LG