Linkovi

Pentagon: Kako smanjiti patroliranje domaćim nebom 15/1/02 - 2002-01-15


Pentagon razmatra načine kako da smanji broj zračnih patrola borbenih aviona koji danonoćno lete nad Sjedinjenim Državama od septembarskih terorističkih napada. O tome iz pentagona izvještava Alexa Belida.

Od terorističkih napada na New York i Washington, američka vojska je do sada izvela oko 13 hiljada zračnih patrolnih misija, što je koštalo više od 324 miliona dolara. U te operacije bilo je uključeno, po procjenama, oko 11 hiljada osoblja i više od 250 aviona, uključujući borbene avione, avione-rezervoare goriva i avione za osmatranje. Sada, zvaničnici Ministarstva odbrane kažu da se razmatraju opcije da se obim te operacije smanji. Iz razloga sigurnosti, glavna glasnogovornica Pentagona, Victoria Clarke, nije željela ni da potvrdi niti da opovrgne postojanje planova o smanjivanju zračnih patrola nad Amerikom. Ona je, medjutim, novinarima izjavila da Pentagon namjerava da održi odgovarajući i potreban nivo sigurnosti američkih gradjana: Važno je naglasiti da smo mi apsolutno posvećeni tome da se američkom narodu osigura najbolja moguća zaštita. Borbene zračne patrole su dio toga. I mi ćemo tom zadatku posvetiti prave i odgovarajuće izvore i njihovu brojnost, rekla je Victoria Clarke.

Ove misije uglavnom obavljaju rezervne snage američkog zrakoplovstva i zračne jedinice Nacionalne garde. I, prema izvještajima, ovi izvori su teško opteretili i svoje ljudstvo i odgovarajuću opremu. Zvaničnici američkog zrakoplovstva kažu da su od 11. septembra vojni avioni reagirali više od 200 puta na uzbune izazvane problemima tipa neidentificiranih aviona, narušavanja ograničenja zračnog prostora i izvještaja o hitnim situacijama u toku letova komercijalnih aviona. Američka vojska je, da podsjetimo, dobila dozvolu da obori bilo koji komercijalni avion ako je to neophodno da bi se izbjeglo ponavljanje bilo čega sličnog septembarskim napadima, koje su izveli teroristi-samoubice koji su naveli avione i obrušili ih na Svjetski Trgovački Centar i Pentagon, usmrtivši više od 3 hiljade ljudi.

XS
SM
MD
LG