Linkovi

Hemingwayev Starac umro u 104-toj godini zivota, 14/1/02. - 2002-01-14


Gregorio Fuentes je umro jučer u Cojimaru, istočno od glavnog grada Kube, Havane, gdje je postao vrsta magneta za turiste, zbog svoje povezanosti s Ernestom Hemingwayem. Upravo iz Cojimara, oni su zajedno isplovljavali na pecanje. Hemigway je bio osobito povezan s Kubom, gdje je proveo 22 godine života. Gregorio Fuentes se rodio 11. jula 1897. godine. 1920. godine upoznao se sa Ernestom Hemingway-om koji je posjedovao kuću na Kubi. Gregorio Fuentes je gotovo trideset godina bio kapetan piščevog broda. Govoreći o Hemigwayu, Gregorio Fuentes je jednom prilikom rekao:

On je bio jako dobar čovjek i slavan u svim dijelovima svijeta. Zaista, jako, jako dobar čovjek. Nikada nisam sreo tako humanog čovjeka--gledao sam njegovo ophođenje s djecom, starcima. On je bio vrsta osobe koju niste mogli pronaći bilo gdje drugdje na svijetu. On je bio čovjek s velikim srcem, govorio je o Ernestu Hemingwayu Gregorio Fuentes.

Mnogi poznavaoci djela Ernesta Hemingway-a kažu da je gospodin Fuentes bio inspiracija za remek djelo ”Starac i more” objavljeno 1952. U svom početnom opisu ribara u ovom romanu, Hemingway piše: Sve na njemu je bilo staro, osim očiju... one su bile iste boje kao i more...razdragane i nepokorive.

XS
SM
MD
LG