Linkovi

Stize druga grupa zarobljenih pripadnika Talibana i AL-Qaide,14/1/02. - 2002-01-14


Trideset zarobljenih pripadnika al-Qaide i Talebana krenulo je sinoć iz drugog po veličini afganistanskog grada Kandahara - na dugi put do novog zatvora u američkoj pomorskoj bazi u zalivu Guantanamo. Svakog zatvorenika pravila su po dvojica američkih vojnika, kao što je bio slučaj i tokom prvog transporta koji je na Kubu stigao u petak. Zadovoljstvo ovim uspješno obavljenim zadatkom izrazio je jutros glasnogovornik američkih marinaca, poručnik James Jarvis:

JARVIS/SOT: Tokom protekle noći preselili smo 30 zatvorenika u zatvor u zalivu Guantanamo na Kubi. Sve u svemu, ovaj je zadatak obavljen u potpunom miru. Mjere sigurnosti koje su primijenjene bile su u skladu sa ovakvim potezom i zadovoljni smo što je sve prošlo bez ikakvih uzbudjenja, rekao je glasnogovornik i dodao:

Naše patroliranje okolinom juče, a imali smo i dnevne i noćne patrole, proteklo je takodje veoma mirno. Sreli smo svega nekoliko seljana okolnih sela i oni su generalno prijateljski nastrojeni, podržavaju nas... To je dobro - jer mi smo ovdje zbog afganistanskog naroda, da pokušamo i pomognemo ponovnom uspostavljanju reda i mira. I dobro je znati da oni cijene naše napore, barem koliko smo mi u stanju da vidimo...

Inace, ovaj oprezan komentar glasnogovornika odnosio se na činjenicu da je polazak prvog transporta zatvorenika bio praćen jednim incidentom, otvaranjem vatre u pravcu aerodroma. Incident je još pod istragom. Komentar se, medjutim, odnosi i na činjenicu da je Kandahar sve donedavno bio bastion talebanskih snaga i sadašnje prelazne vlasti su uspostavile rok za predaju na hiljade komada ilegalnog naoružanja. Inače, nakon ovog drugog transporta zatvorenika, Pentagon je saopštio da nešto manje od 4 stotine zarobljenih pripadnika al-Qaide i Talebana još čeka u afganistanskim zatvorima da bude prebačeno na Kubu radi isljedjivanja i mogućeg sudjenja.

XS
SM
MD
LG