Linkovi

M.Wheeler o Alijansi za promjene i narednim izborima 11/1/02 - 2002-01-11


Zbivanja u i oko Alijanse za promjene za Glas Amerike komentira direktor ureda međunarodne grupe za krize za BIH sa sjedištem u Sarajevu, Mark Wheeler. Prvo pitanje za gospdina Wheelera bilo je - šta sve ovo znači za Alijansu za promjene, pred jesenje izbore?

M.WHEELER: To znači da je Alijansa u problemima. Istraživanja javnog mnijenja su zasigurno pokazala da su manje šanse da će Alijansa pobijediti. Uvijek će postojati mogućnost da iz Alijanse istupi stranka Harisa Silajđića, Stranka za BiH, što bi dovelo do gubljenja i onako tek dovoljne većine koju Alijasa sada ima u federalnom parlamentu - dakle, posljedica je mogućnost da stvari krenu na gore.

VOA: Činjenica je da su Srbi većinom glasali za stranke sa nacionalnim predznakom, Hrvati isto tako, dok su se glasovi Bošnjaka podijelili između stranaka sa nacionalnim predznakom i multietničkih stranaka. Šta je ključno za nevolju u kojoj se ,kako kažete, Alijansa nalazi?

M“WHEELER:Ono što je uslovilo teškoće za Alijansu je to što oni nisu imali vremena da djeluju. Kao što ste tačno kazali, upravo su Bošnjaci ti koji su u velikoj mjeri prevazišli njihove normalne, nacionalne porive. Drugim riječima SDP i Stranka za BiH su osvojile jako puno glasova Bošnjaka, i očigledno ne tako jako puno od strane Srba ili Hrvata. Alijansa je pružila nešto novo, ekperiment sa vladom koja nije nacionalistička i koja je morala u vrlo, vrlo kratkom periodu dokazati da može uraditi više nego je to stara vlada uradila. Ona jednostavno nije imala dovoljno vremena, nije imala dovoljno iskustva, nije imala dovoljno koherentan program da tako brzo dadne rezultate. Kao posljedica toga su problemi. Oni nisu bili spremni za vlast, sama koalicija ja labava, lako su zapadali u svađe većinom zbog nezadovoljstva vođstvom Zlatka Lagumdžije koji obično odbija da sasluša savjete, te kao posljedica, vještački stvorena priroda Alijanse sada u stvari postaje vidljiva, u vrijeme kada svaka pojedinačna članica koalicije nastoji učvrstiti svoje pozicije prije izbora.

VOA: Po vašem mišljenju šta će se desiti na jesenjim izborima, da li je na primjer moguća koalicija SDP-a i SDA?

M.WHEELER: Mogućna je. SDA se, sa umirovljenjem Alije Izetbegića, nastoji ponovo učvrstiti u centar političkog spektra. Stranka se naravno nije reformirala, premda nastoji pokazati umjerenije lice glasačkoj javnosti. Zato su sve vrste kombinacija teoretski moguće i to vrijedi za formiranje vlasti na nivou federacije. Na državnom nivou moguće je manje kombinacija. Sa stanovništva stranaka koje imaju pretežito bošnjačko članstvo, mogućna je suradnja uglavnom s Ivanićem u Republici Srpskoj, ali se njegova pozicija već neko vrijeme ozbiljno drma na području tog entiteta.

XS
SM
MD
LG