Linkovi

G.W.Bush putuje u Južnou Koreju, Japan i moguće u Kinu 11/1/02 - 2002-01-11


Zvaničnici u Seulu i Tokiju su izjavili da predjsednik Bush namjerava posjetiti Aziju sljedećeg mjeseca, i zaustaviti se u Južnoj Koreji, Japanu i moguće Kini. Iz Pekinga izvještava novinar Glasa Amerike Jim Randle.

Glasnogovornik južno-korejskog predjsednika je izjavio da će predjsednik Bush po prvi put u funkciji američkog predjsednika posjetiti ovu zemlju u drugoj polovini februara. On je rekao da će se gospodin Bush sastati s južno-korejskim predsjednikom Kim Dae Jungom, kako bi pokušali razraditi zajedničku strategiju o ponovnom započinjanju razgovora o pomirenju sa Sjevernom Korejom. Očekuje se da će dvojica lidera također razgovarati o načinima za jačanje američko-južnokorejskog saveza. Predjsednik Kim je posjetio Washignton neposredno nakon što je predsjednik Bush preuzeo dužnost, kada se američki predsjednik činio ne toliko entuzijastičnim po pitanju južno-korejske politike u odnosu na rivala te zemlje-Sjevernu Koreju. Pjongjang je prekinuo napore ka pomirenju prošle godine, djelimično kao odgovor na razmatranje američke politike prema Sjevernoj Koreji od strane Bushove adminsitracije. Japanski zvaničnici kažu da će se gospodin Bush također zaustaviti u Tokiju zbog razgovora s premijerom Junichiro Koizumijem. Američki zvaničnici pozivaju Japan da poduzme jače korake ka poboljšanju ekonomije, osobito bankovnog sektora koji se suočava s problemima.

U izvješćima iz Seula i Tokija se kaže da će gospodin Bush također posjetiti i Kinu. Međutim nije bilo moguće dobiti komentar kineskog minsitarstva vanjskih poslova, dok američka ambasada u Pekingu nije mogla potvrditi ovu informaciju. Predsjednk Bush je naime bio planirao opsežnu posjetu Aziji prošlog oktobra, ali je morao drastično skratiti put nakon terorisitičkih napada na Sjedinjene države i rata u Afganistanu. On je umjesto toga otišao samo u Šangaj na regionalni samit.

XS
SM
MD
LG