Linkovi

ENRON - istraga veza sa Bijelom kućom 11/1/02 - 2002-01-11


Predsjednik Bush je obećao punu istragu u povodu iznenadnog kolapsa gigantske kompanije za trgovinu energijom - Corporacije Enron, koja je pružila jaku novčanu potporu njegovoj političkoj kampanji i čije je sjedište inače u Texasu. Komentar predsjednika Busha usljedio je nakon otkrića da je prvi čovjek Enrona Ken Lay o financijskim problemima razgovarao sa visokim zvaničnicima Sjedinjenih država prije nego je kompanija, prošlog mjeseca, objavila bankrot. Sada je Ministarstvo pravde otvorilo kriminalističku istragu slučaja Enron javlja Nic Simeone.

Najveća američka kompanija za trgovinu električnom energijom i plinom, Enron je bio omiljena kompanija Wall Streeta, koja je bila sedma medju 500 najbogatijih firmi u svijetu. Sada, Kongres i Ministarstvo pravosudja žele da saznaju kako je ovaj gigant iz Houstona u Texasu, čija je vrijednost još prošle godine procjenjivana na oko 80 milijardi dolara, mogao tako brzo propasti bez jasnog upozorenja ili vidljivih problema. Senator iz Michigana Carl Levin očekuje da sud pozove najviše zvaničnike Enrona, te na uvid zatraži dokumentaciju kompanije tokom saslušanja kasnije ovog mjeseca: Nešto tako masivno se nikada više ne bi trebalo dogoditi i nije se trebalo desiti ni sada, kaze Levin.

Ali Ministarstvo pravosudja i drugi nadležni organi sada provjeravaju da li je Enron prekršio zakon kroz loše računovodstvo ili je promišljeno prikrivao milijarde dolara duga, propuštajući da informira vlasnike akcija o neminovnoj propasti kompanije. Mnogi obični uposlenici Enrona izgubili su svoje životne uštedjevine kroz dionice dok su zvaničnici Enrona bili u stanju da svoje milione dolara vrijedne dionice prodaju prije kolapsa. Kongresni komitet za poslove vlade, kojim predsjedava demokratski senator Joseph Liberman, samo je jedan od Kongresnih panela koji planiraju saslušanja u vezi sa propašću Enrona i tome zašto federalni organi nisu uvidjeli nadolazeće probleme: Neočekivanost uz koju je ova kompanija pala je šokantna. Ona je bila medju deset najvećih u zemlji. Čak i najpredvidljiviji experti na Wal Streetu bili su očigledno zasljepljeni kada je kompanija izgubila 77 milijardi dolara, gotovo cjelokupnu svoju tržišnu vrijednost tonući u bankrot u nekoliko sedmica uz očigledno iznenadjenje za svakoga, uključujući one čiji je posao da o tome znaju više, rekao je senator Liberman. Takodje će se očekuje da će pod istragu doći veze Enrona sa Bijelom kućom. Predsjednik Bush i potpredsjednik Dick Cheney su takodjer radili u naftnoj industriji u Texasu. I dok predsjednik kaže da želi punu istragu Enronovog kolapsa, on se već susreće sa pitanjima o vezama njegove administracije sa predsjednikom kompanije Enron Kennethom Lay-em: Ja znam da je gospodin Lay, ranije u vrijeme moje adminstracije, došao u Bijelu kuću sa 20-tak ostalih biznismena kako bi razgovarali o stanju ekonomije. Ja se sa njim nisam lično susreo, rekao je predsjednik Bush.

Predsjednik Enrona je bio medju najvećim donatorima tokom predsjedničke kampnaje George W. Busha i Dicka Cheneya. Kongres sada želi da zna sve o povezanosti Enrona i Bijele kuće. Glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer kaže da predsjednik Bush nije znao da je gospodin Lay telefonirao Minsitru finansija Paulu O Neillu i ministru trgovine Donu Evansu nekoliko sedmica prije nego je kompanija 3 decembra objavila bankrot. Iz Enrona kažu da je gospodin Lay zvao samo zbog toga da bi zvaničnike informirao o financijskim teškoćama kompanije i da nikada nije tražio pomoć. Dvojica ministara u vladi predsjednika Busha kažu da Enronu nikada nisu ponudili vladinu pomoć, premda je, kaže ministar trgovine, gospodin Lay naznačavao da bi pozdravio pomoć u vidu boljeg kreditnog vrednovanja Enrona. Zvaničnici kompanije kažu da je gospodin Lay takodjer nazvao i Alena Greenspena koji je na čelu Federalnih rezervi kako bi ga informirao o teškoćama. Ministar pravde John Aschroft, koji je takodjer primio novac od gospodina Laya za svoju političku kampanju za svoj neuspio pokušaj da 2000 bude ponovno izabran za senatora, izjavio je da sebe izuzima iz kriminalističke istrage slučaja Enron.

XS
SM
MD
LG