Linkovi

Afganistan - deminiranje mašinom iz BiH 9/1/02 - 2002-01-10


Britanske snage u Afgansitanu su danas demonstrirale specijalnu mašinu za deminiranje uvezenu iz BiH, kako bi se ubrzala operacija deminiranja na međunarodnom aerodromu u Kabulu. Njihov cilj je očistiti 2.5 kilometara piste, uz 150 metara sa svake strane piste kako bi se velikim avionima, kao što su transportni avioni tipa Antonov, omogućilo da do 14 januara počnu slijetati na aerodrom glavnog afgansitanskog grada.

Međunarodni i lokalni demineri čiste oko 18 hiljada mina oko kompleksa aerodroma, od kojih su mnoge ostavile sovjetske okupacione snage 80-tih godina, te neeksplodirana sredstva zaostala nakon nedavnih sukoba. Do sada je samo mali broj aviona sletio na manji dio piste ovog aerodroma, koji je dug svega hiljadu metara i može podnijeti samo avione koji nose najviše 3.5 tone tereta. Kao rezultat, najveći dio opreme i osoblja u okviru Međunarodnih sigurnosnih snaga, kao i Ujedinjenih naroda i drugih humanitarnih zaliha, moraju u Afgansitan stići preko zračne baze Bagram, 80 kilometara sjeverno od Kabula. Zapovjednik Ben Crawford o novoj mašini kaže: Naprijed postoji jedan rotor s lancima i kada počne rotirati, lanci počinju udarati zemlju na ravnomjeran način kako bi udarili bilo kakve osigurače na zemlji ili bilo kakva neeksplodirana sredstva ili mine i kako bi ih na mjestu uništili, kaže gospodin Crawford.

U međuvremenu je njemački ambasador Rainer Eberle danas u nekadašnjoj predsjedničkoj palati u Kabulu svoje akreditive predao premijeru prelaze afgansitanske vlade Hamidu Karzaiu, postavši tako prvi strani izaslanik kojeg prihvata post-talebansko vođstvo. Do sada se desetak ambasada, uključujući ambasade Sjeidnjenih država, Britanije i Francuske, ponovno otvorilo u Kabulu nakon što je fundamentalistički Taleban zbačen s vlasti novembra prošle godine.

XS
SM
MD
LG