Linkovi

S. Halilović - ministar ?  10/1/02 - 2002-01-10


OLEG MILIŠIĆ

Glasnogovornik Ureda Visokog Predstavnika u Sarajevu, Oleg Milišić, komentira navode da je visoki predstavnik prilikom nedavnog susreta sa čelnicima u BiH vladajuće Alijanse za promjene, preporučio da Sefer Halilović ne obavlja funkciju ministra u vladi Federacije BiH, i kaže: ” Takva izjava nije tačna. Prema informacijama s kojim raspolaže ured visokog predstavnika nema zakonskog razloga da Sefer Halilović opet ne zauzme svoje bivše mjesto ministra. Međutim, do takve odluke mora doći vlada Federacije BiH, ali isto tako vlada mora uzeti u obzir i to da je potrebno da njegov povratak na funkciju prihvate oni koji jesu doživjeli ratne zločine i koji su građani Federacije. Pozicija ministra za izbjeglice, raseljena lica i socijalna pitanja zahtijeva osobu u koju svi ljudi mogu imati povjerenje. Osoba koja je optužena za ratne zločine možda takvo povjerenje ne uživa barem dok svi detalji slučaja nisu rasvjetljeni .

RASIM KADIĆ

Predsjednik Liberalne stranke Rasim Kadić najavio je sastanak zvaničnika Alijanse na kojem će se razmatrati da li optuženik za ratne zločine Sefer Halilović može i dalje obavljati funkciju ministra za izbjeglica i socijalnu zaštitu.

”Mi očekujemo da će sam Sefer Halilović i BPS pomoći nama unutar Alijanse da donesemo odluku tako da neće dodatno odmagati Alijansi i tražiti dodatne ustupke. Da budem iskren, mislim da bi bolje bilo da sam Sefer Halilović napusti to mjesto i da se u miru posveti odbrani pred Haškim tribunalom, a da se u međuvremenu to završi na taj način što će na to mjesto biti raspoređen drugi čovjek. To je moj lični stav i ja ću ga sutra zastupati, ali nisam siguran kakav će se sve završiti. “, govori gospodin Kadić za Glas Amerike.

VOA: Bosanskohercegovačka Patriotska stranka najavljuje čak i izlazak iz Alijanse zbog spora oko Sefera Halilovića , ali kako kaže Sead Gajević, generalni tajnik stranke, i zbog ostalih brojnih problema s kojima se suočava Alijansa: veliki broj nezaposlenih, deložacija demobiliziranih boraca i td. Gospodin Kadić to ovako komentira. ” Nije samo priča o nezaposlenosti i borcima stvar jedne političke stranke. Svi mi osjećamo teškoće u vezi sa usporenim razvojem BiH, ekonomskim napretkom, visokom nezaposlenošću, deložacijama, teškom pozicijom demobiliizranih boraca, invalida i tako dalje. Svi mi to osjećamo; međutim ja se nadam da ćemo mi uspjeti riješiti ovo kadrovsko pitanje, a da ćemo onda pokrenuti druga pitanja, da jedno po jedno razrješavamo. Ukoliko ipak dođe do varijante da jedna ili više stranaka napuste Alijansu, onda možemo reći da je predizborna kampanja započela. Sve stranke u krajnjoj varijanti imaju razloge za nezadovoljstvo ovim ili onim pitanjem, ali čini mi se kad smo se opredjeljivali za projekat Alijanse da smo rekli da smo spremni neke stvari žrtvovati u interesu jedinstva u Alijansi. U konačnoj varijanti, ne želim prejudicirati, ali Alijansa mora nastaviti da funkcionira, pa makar to bila i manjinska vlada.“

XS
SM
MD
LG