Linkovi

E.Witte o Republici Srpksoj i S.Haliloviću 10/1/02 - 2002-01-10


E.WITTE: Mislim da izjava gospodina Šarovića danas pokazuje odsutstvo promjena u SDS-a. Radi se o onom starom SDS-u, stranci koja je još uvijek stranka Radovana Karadžića. Veoma malo se promijenilo u toj stranci u posljednjih deset godina. Zalaganje za decentralizaciju u BiH zvuči kao šala - BiH ne može biti više decentralizovana nego što jeste, a problem je u tome što nema dovoljno centralizacije! Ukoliko se dio ovlasti entiteta može prebaciti na općine, to bi imalo neke koristi, ali se više ovlasti mora dati centralnim institucijama i to je jedini način da se Bih nađe na putu uključenja u evopsku budućnost, da se za sve ljude u BiH postigne prosperitet i stabilnost. Staza koju na umu ima Mirko Šarović je staza ekonomske devastacije i siromaštva za građane Republike Srpske i cijele BiH i to nije ničiji interes.

VOA: Političkog analitičara Wittija smo zamolili da prokomentira kretanja unutar same Alijanse za promjene u svjetlu spora između Bosanske Patriotske Stranke i zvaničnika ove koalicije, koji se vodi oko povratka na poziciju ministra optuženika za ratne zločine Sefera Halilovića:

E.WITTE: Ja se nadam da će BPS ponovno razmotriti zahtjev i razmislitit o presedanu za koji se zalažu. Oni žele da optuženika za ratne zločine dovedu u vladu. Ukoliko oni podržavaju povratak gospodina Halilovića u vladu, onda bi logično podržavali povratak Biljane Plavšić u vladu. Radi se o potpunoj analogiji. Postavlja se pitanje može li BPS obraniti ovaj stav? Ja mislim da ne može. Ukoliko se u budućnosti neki drugi optuženici za ratne zločine, političari, koji se privremeno puste na slobodu, a koji nisu tako omiljeni kao gospodin Halilović, požele vratiti na bilo koju državnu funkciju u BiH, da li će BPS biti u poziciji da se tome protivi. Mislim da to neće biti slučaj. Radi se o sebičnom, kratkovidom stavu koji uzrokuje nove probleme za BiH. Nadam se da ima ljudi unutar te stranke koji planiraju nastaviti surađivati sa Alijansom i sudjelovati u vlasti i nadam se da će BPS sjesti sa zvaničnicima Alijanse i pronaći drugo rješenje.

XS
SM
MD
LG