Linkovi

Senatori SAD u Afganistanu 8/1/02 - 2002-01-08


Američki senatori Joseph Liberman i John McCain obećali su novu američku politiku prema centralnoj Aziji. Nakon što se grupa senatora, boraveći u Afganistanu u cilju neposrednog upoznavanja sa stanjem u toj zemlji, susrela sa predsjednikom afgnaistanske privremene vlade Hamidom Karzaiem u zračnoj bazi u blizini Kabula, senator McCain je rekao da su Sjedinjene države 11 septembra, uz vrlo veliku i bolnu cijenu, naučile šta znači neuključenost u Centralnoj Aziji.

Senatori, koje predvode demokrata Joseph Liberman iz Connecticuta i Republikanac John McCain iz Arizone, održali su polusatni susret sa Hamidom Karzaiem prije nego su otišli u obilazak bivše baze Sovjetskog saveza i posjetu trupama koje su tu stacionirane. To je prva posjeta Afganistanu članova američkog Kongresa od 7 oktobra, odnosno početka američkih vojnih operacija protiv Talibana i terorističke mreže al-Qaida Osame bin Ladena. Predsjednik Afganistanske privremene vlade Hamid Karzai nije se obratio reporterima nakon sastanka sa senatorima, koji su krenuli u vojnu bazu, koja bi uskoro trebala postati glavni centar za pristizanje humanitarne pomoći, nakon što operacija deminiranja bude okončana. Gospodin Karzai, koji je na vlasti od 22 decembra, zahvalio se posjetiteljima i narodu Sjedinjenih država na iskazanoj podršci Novinarima se obratio senator Liberman: Imali smo izvanredan sastanak sa gospodinom Karzaiem i njegovim cijelim kabinetom i rekli smo im da ovdje ostajemo dugo. Mi ćemo ovdje biti mnogo duže nego Talibani, zajedno sa našim koalicionim partnerima, za obnovu ove zemlje i stvaranje demokracije i stvarnih ekonomskih mogućnosti za ljude, rekao je senator Liberman.

U sličnom tonu je nastavio senator McCain: Mi smo 11 septembra, uz vrlo veliku i bolnu cijenu, naučili šta znači neuključenost u Centralnoj Aziji. Mi nećemo ponoviti tu grešku, koja je učinjena nakon što je Sovjetski savez istjeran odavde i kada je u biti i ostatak svijeta napustio ovu zemlju, rekao je senator McCain.

Extremistički muslimanski Taliban upravljao je zemljom pet godina sve dok od strane Sjedinjenih država predvodjenom vojnom kampanjom Afganistanske opozicione snage nisu preuzele vlast u Kabulu 13 novembra. Mnogi Afganistanci krive Sjedinjene države za pobunu koja je dovela do toga da Taliban preuzme vlast, tvrdeći da je Washington nepokolebljivo pomagao Afganistanske mujahidine dok su se borili protiv okupacijskih snaga Sovjetskog saveza 1980-tih, ali je drastično smanjio pomoć i napustio područje nakon što je Moskva povukla svoje snage 1989. Mujahidini, nakon što su pobjedili komuniste, zbog frakcijskih borbi i sukoba izmedju ratnih lidera, nisu uspjeli vladati zemljom, stvarajući tako put za dolazak Talibana,. koji su vlast preuzeli 1996. Američki marinci i pripadnici Britanskih specijalnih snaga osiguravali su ratom opustošenu bazu tokom susreta Hamida Karzaia sa američkim senatorima, u koju je tokom noći stigao i Britanski premijer Tonu Blair.

XS
SM
MD
LG