Linkovi

T. Blair u Afganistanu 8/1/02 - 2002-01-08


Boraveći tokom noći u blizini Kabula, Tony Blair je postao prvi zapadni lider koji je posjetio Afganistan. Britanski premijer je, slično kao i američki senatori, obećao ratom izmučenom narodu da ih svijet neće ponovo napustiti: Mi smo jasno rekli da će predvodjenje snagama sigurnosti sa vremenom preći sa jednih na druge, ali tu je dugoročna opredjeljenost Britanije, u smislu posvećenosti obnovi zemlje, i ne samo Britanije, nego, ja vjerujem, i čitave medjunarodne zajednice. I konferencija koja će se uskoro održati u Tokyu, koja će, ja mislim, biti konferencija na visokom nivou ključnih partnera u medjunarodnoj koaliciji, mislim da će pokazati, vrlo jasno, da svijet neće jednostavno otići. Jer ono što se desilo, deceniju nakon što je Zapad napustio Afganistan bilo je strašno zlo koje je kuliminiralo na ulicama New Yorka. Ali i cijeli region postao je utočište za djela terorizma. Prema tome, ne radi se samo o tome da se isprave greške iz prošlosti, nego je i u našem interesu da budemo ovdje u partnerskom odnosu sa novim zvaničnicima u Afganistanu na dug period.

Imali smo dobre razgovore o Afganistanu i tome šta ovdje treba učiniti i, takodjer, mi je drago da nam je premijer Blair dao svoju punu podršku i nama je izuzetno drago da imamo podršku vlade njenog visočantsva. Hvala vam, rekao je premijer Afganistana Hamid Karzai.

U svom govoru Britanski premijer odao priznanje Britanskim trupama koje predvode mirove snage UN-a za Afganistan. Oko 500 pripadnika britanskih trupa su angažovani u mirovnoj misiji u Kabulu, zajedno sa lokalnim snagama i pripadnicima Američkih, Francuskih, Njemačkih, Holandskih i Kanadskih snaga. Očekuje se da te snage u punom sastavu broje oko 4 hiljade i 5 stotina vojnika iz 16 država, medju kojima će iz Britanije biti oko hiljadu i pet stotina. Britanski premijer je u vojnu bazu Bagram stigao pod okriljem noći avionom Britanskih Kraljevskih zračnih snaga C-130 Hercules sa suprugom Cherie i desetak zvaničnika Britanske vlade u tro-satnu posjetu, kao prvi zapadni lider koji je posjetio Afganistan nakon terorističkih napada na New York i Washington. Rano jutros gospodin Blair je napustio Kabul kako bi se vartio u London završavajući svoju azijsku turu u okviru koje je boravio i u Indiji i Pakistanu.

XS
SM
MD
LG