Linkovi

Hollywood: Ničija zemlja Danisa Tanovića medju najboljim inostranim filmovima 26/12/01 - 2001-12-26


Najbolji Hollywoodski i inostrani filmovi snimljeni u godini koja izmiče, medju kojima su obično i mnogi od onih koji će u martu dobiti Oscara, naznačeni su i ovaj put nominacijama za Golden Globe, krajem protekle sedmice. Sudeći po tome godina iza nas donjela nam je medju najboljim: film A Beutiful Mind i musical Moulin Rouge, koji prednjače na listi nominiranih Golden Globe-a sa po šest nominacija u ovogodišnjoj utrci za Hollywoodske nagrade Oscara, a Ničija zemlja Danisa Tanovića nominirana za Golden Globe medju najboljim inostranim filmovima.

Medju filmovima koji se ove godine pridružuju filmu “A Beautifule Mind “na listi najboljih filmskih drama su triler ”Lord of the Roings: The Fellowship of the Ring“ i hit ” Mulholland Drive“, zatim ”In the Bedroom“ i ”The man Who Wasn not There“.

Medju mjuziklima i komedijama, uz ”Moulin Rouge“ sa najviše nominacija za Oskara su ove godine ”Bridget Jone s Diary“, zatim ”Legally Blond”, pa kompjuterska animacija ”Shrek“ i ”Gosford Park“ Roberta Altmana.

Nagrade Golden Globe, uručuju se svake godine u januaru od strane Hollywoodskog Udruženja inostranih novinara i najčešće su dobar pokazatelj potencijalnih pobjednika Oscara, koji se kao najviše filmsko priznanje Hollywooda dodjeljuje u martu od strane Akademije za film i umjetnost. Hollywoodsko Udruženje inostranih novinara i dopisnika ima oko 90 članova koji rade za inostrane publikacije.

Prema njihovoj nominaciji ove godine najbolji glumci u dramskoj filmskoj konkurenciji su Russell Crowe za ulogu u filmu ”A Beautiful Mind“, Will Smith za ulogu u filmu ”Ali“, zatim Kavin Spacey u filmu ”The Sipping News“ i Denzel Washington u filmu ”Training Day“.

Favorizirane glumice su Halle Berry za ulogu u filmu ”Monster s Ball“, Judi Dench za ulogu u filmu ”Iris“, Nicol Kidmen za film ”The Others“, Sissy Spacek za film ”In the Bedroom“ i Tilda Swinton za ulogu u filmu “The Deep End“

Nominirani za najbolje uloge u mjuziklima ili komedijama su Gene Hackman, Ewan McGregor, John Cameron Mitchell, Billy Bob Thornton i Hugh Jackman, a u istoj kategoriji favorizirane glumice su Thora Birch, Cate Blanchett, Nicol Kidman, Reese Witherspoon i Renee Zellweger.

Nominacije za inostrane filmove otišle su filmu iz Bosne i Hercegovine, koji se upravo ovih dana prikazuje u Washingtonskim kinima ”No man s Land“, odnosno Ničija zemlja Danisa Tanovića, zatim Francuskom filmu ”Amelia“, Brazilskom ”Behind the Sun“, Indijskom filmu ”Monsoon Wedding“, te Meksičkom filmu ”And Your Mother Too“.

Hollywoodsko udruženje inostranih novinara i dopisnika dodjeljuje Golden Globe i za televizijska ostvarenja i ove godine nominirani za Golden Globe kao najbolja tv drama su ”24”, ”Alias“, ”CSI:Crime Scene Investigation“, ”Six Feet Under“, ”The Sopranos“ i ”The West Wing“.

Nominacije za Golden Globe za najbolji mjuzikl ili komediju na tv dojeljene su seriji ,Sex and the City“, ”Ally McBeal“, ”Frasier“ ,”Friends“ i ”Will and Grace“, mnoge poznate i našim gledateljima u BiH.

XS
SM
MD
LG