Linkovi

Papa Ivan Pavao Drugi: Urbi et Orbi  25/12/01 - 2001-12-25


U svojoj tradicionalnoj božićnoj poruci upućenoj Urbi et Orbi, odnosno: Gradu i Svijetu, Ivan Pavao Drugi je, sa balkona papske rezidencije, rekao da Božje ime nikada ne bi smjelo biti iskorišteno za opravdavanje nasilja.... Cjelokupna poslanica vrhovnog poglavara katoličke crkve bila je inspirirana slikom novorodjenog Isusa... U njemu možemo prepoznati lice svakog tek rodjenog djeteta, bilo koje rase ili nacije, lice malog Palestinca, malog Izraelca, malog Amerikanca i malog Afganistanca, dijete iz plemena Hutu i ono koje pripada Tutsima. Za Isusa je svako dijete nešto posebno, dragocjeno. Moje su misli danas sa svom djecom svijeta - isuviše mnogo njih je osudjeno da od rodjenja pati i bez ikakve svoje krivice snosi posljedice sukoba odraslih. Svakog dana sa tjeskobom mislim na sve one koji umiru od hladnoće i gladi, svakoga dana čujem očajni plač onih koji, u mnogim dijelovima svijeta, mole za pravedniju raspodjelu izvora dobara i za probitačan posao.

U svojoj je poruci Papa jasno izrazio svoju zabrinutost za budućnost svijeta nakon septembarskih terorističkih napada na Sjedinjene Države i oštro odbacio ideju o takozvanom svetom ratu.

Neka sveto ime Božje nikada ne bude korišteno kao opravdanje za mržnju. Neka nikada ne bude upotrebljeno kao izgovor za netoleranciju i nasilje. Neka ovo nježno lice djeteta rodjenog u Betlehemu svakoga podsjeti da svi mi imamo jednog zajedničkog oca, zaključio je svoju poslanicu vrhovni poglavar katoličke crkve.

XS
SM
MD
LG