Linkovi

Britanski marinci u Kabulu 21/12/01 - 2001-12-21


Britanski marinci, kao dio međunarodnih mirovnih snaga čiji je dolazak u Afganistan odobrilo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda, već su stigli u Kabul. U toj prvoj grupi nalaze se 53-jica pripadnika snaga Kraljevskih marinaca, a njihov je prvi zadatak obezbijediti sigurnost uoči sutrašnje inauguracije nove, privremene, vlade Afganistana. Britanija će, inače, predvoditi mirovne snage u prva tri mjeseca misije u Afganistanu. Očekuje se da će mirovne snage imati najmanje 3 hiljade pripadnika iz desetak zemalja. Mandat mirovnih snaga u Afganistanu je 6 mjeseci uz pravo korištenja sile.

U isto vrijeme, Njemačka vlada odobrila je slanje i do hiljadu 200 njemačkih vojnika u sastav međunarodnih mirovnih snaga za Afganistan. To odobrenje vlade je prvi od dva koraka potrebna prije nego njemački vojnici mogu biti poslani izvan granica Njemačke. U okviru drugog koraka parlament će na sutrašnjem zasjedanju glasati o ovoj odluci vlade i zvanično odobriti učešće njemačkih vojnika u polugodišnoj mirovnoj misiji.

U međuvremnu, američke specijalne snage nastavljaju pretraživati pećine i tunele u planiskom području Tora Bora na istoku Afganistana u potrazi za preostalim al-Qaidinim teroristima i talebanskim borcima.

XS
SM
MD
LG