Linkovi

H.Karzai: nema milosti za teroriste 19/12/01 - 2001-12-19


Lider nove afghanistanske prelazne vlade, Hamid Karzai, izjavio je danas u Rimu da neće biti ni jednog mjesta gdje će se moći sakriti zvaničnici bivšeg talebanskog režima i da će Osama bin Laden, ukoliko bude uhvaćen - biti izveden pred lice pravde.

Gospodin Karzai je novinarima danas u Rimu rekao da on ne zna gdje su Osama bin Laden ili talebanski lider, mullah Mohammed Omar, ali je dodao da nema nikakvih šansi da će im njegova prijelazna vlada dozvoliti da ostanu u novom Afghanistanu. Hamid Karzai je obećao da će isporučiti zarobljene arapske gerilce kako bi se suočili sa medjunarodnom pravdom. Oni koji su kriminalci, oni koji su počinili medjunarodne zločine, zločine protiv čovječnosti, zločine protiv našeg naroda moraju se suočiti sa medjunarodnom pravdom, rekao je Karzai.

Novi lider, kako kaže, podržava medjunarodne mirovne snage, koje bi prema njegovim riječima trebale brojati izmedju 3 i 5 hiljada ljudi i kojima će biti dozvoljeno da koriste i silu ako je to neophodno da bi se očuvao mir. On je naglasio da medjunaroda zajednica ne može sebi dopustiti da napusti Afganistan i prepusti ga samog sebi kako je to učinila prije. Medjunarodna zajednica je vidjela posljedice zanemarivanja Afganistana. Treba biti dovoljno mudra da to ponovo ne učini, rekao je gospodin Karzai.

Hamid Karzai dužnost premijera preuzima u subotu, a juče se u Rimu sastao sa bivšim kraljem Mohammedom Zahirom Shahom i s njim razgovarao o neposrednoj budućnosti svoje zemlje. Gospodin Karzai je u nekoliko navrata izjavio da su njegovi prvi prioriteti da osigura da mir i sigurnost u Afghanistanu ostanu trajni.

XS
SM
MD
LG