Linkovi

Summit ministara odbrane zemalja NATO-a 18/12/01 - 2001-12-18


Ministri odbrane zemalja članica NATO-a, danas i sutra u Brusselsu, na sastanku koji se redovno održava krajem godine, raspravljaju o ulozi Saveza u ratu o terorizmu, o situaciji na Balkanu, te o novim odnosima NATO Saveza i Rusije. Prvi put nakon terorističkih napada 11 septembra na Sjedinjene države sastaju se ministri odbrane zemalja članica NATO-a odlučni da naglase značaj kontinuiranog saveza u ratu protiv terorizma. Sa još svježim utiscima nakon posjete Afghanistanu američki ministar odbrane Donald Rumsfeld pridružio se osamnaestorici svojih kolega iz NATO-a - kako bi razmotrili načine na koji Savez može više doprinijeti ratu protiv medjunarodnog terorizma. Uprkos činjenici da je septembarske terorističke napade na Sjedinjene Države NATO proglasio napadom na sve svoje članice, ovaj Savez nije imao veliku ulogu u ratu u Afghanistanu.

U uvodnim napomenama, gospodin Rumsfeld je saveznicima rekao da Afghanistan nije jedina zemlja u kojoj djeluju teroristi i dodao da su zemlje koje podržavaju terorizam - vrlo često - iste one zemlje koje imaju ili nastoje da pribave oružja za masovna uništenja. On je upozorio zemlje NATO saveza da se pripreme za moguće terorističke akcije tragom onih izvršenih na tlu Sjedinjenih država 11 septembra. Zvaničnici Sjedinjenih država su upozorili ministre odbrane članica NATO-a na sve moguće vrste terorističkih napada uključujući napade na kompjuterske sisteme, napade krstarećim raketama, kemijskim i biloškim oružjem. NATO zvaničnici kažu da su ključ borbe protiv terorizma novi odnosi sa Rusijom. Mnogi su saveznici, medjutim, nervozni zbog šansi da Washington proširi svoj rat protiv terorizma i dalje od Afghanistana. Neki od njih će vjerovatno izraziti i nezadovoljstvo zbog američkog povlačenja iz sporazuma ABM iz 1972. godine, kojim je zabranjena izgradnja anti-raketnih odbrambenih sistema. Ruski ministar odbrane, Sergei Ivanov, koji će se večeras takodje sastati sa ministrima odbrane NATO-a, izjavio je da su Sjedinjene Države pogriješile što su odlučile da se povuku iz tog sporazuma. On je, medjutim, dodao da Rusija želi da nastavi sa planovima za radikalno smanjivanje arsenala ofanzivnog nuklearnog oružja obiju zemalja.

Inače, jučer su se u Brusselesu gospodin Rumsfeld i Ruski minitar odbrane Sergei Ivanov složili da u januaru odpočnu tehničke razgovore o planiranju detalja zajedničkog, širokog smanjivanja nuklearnog oružja uprkos medjusobnih razlika oko američkog plana anti-raketne odbrane. Dvojica ministara su rekli da odluka predsjednika Busha od prošle sedmice da će se Washington u narednih 6 mjeseci povući iz ABM sporazuma iz 1972 nije dovela do zahladjenja Američko-Ruskih odnosa. Jedan od načina da se karakterizira ono što se dogodilo u Američko-Ruskim odnosima je način na koji je to uradio predsjednik Bush, da napuštamo osiguravanje uzajamnog uništavanja, osiguravanjem uzajamne suradnje, rekao je gospodin Rumsfeld na zajedničkoj konferenciji za novinare. Ivanov i Rumsfeld su rekli da su razgovarali o brojnim pitanjima, uključujući suradnju Rusije sa NATO savezom i od nedavno povećanu suradnju izmedju Sjedinjenih država i Rusije u borbi protiv terorizma. Medjutim i jedan i drugi su ukazali na oprez da rat u Afganistanu nije završen i pored svrgavanja Talebana sa vlasti.

Putujući na današnji sastanak ministara odbrane zemalja članica NATO-a, Donald Rumsfeld je odbacio tvrdnje da se razlikuju njegove i izjave državnog sekretara Colina Powella, koji je rekao da su snage Al-Qaide u Afganistanu poražene. U avionu kojim je stigao u Brusseles, novinari su pitali gospodin Rumsfelda da komentira tvrdnje državnog sekretara Colina Powella u televizijskom intervjuu da je teroristička mreža Al-Qaeda u Afganistanu uništena. Gospodin Rumsfeld je odgovorio da je Al-Qaeda i dalje opasna mada je u bjegstvu. Postoji izvjestan broj al-Qaedinih boraca još uvijek na slobodi u toj zemlji. Zbog toga smo mi tamo, zbog toga ih još lovimo, zbog toga još bombardiramo, to je ono zbog čega još radimo sa Afganistanskim snagama da ih istjeramo iz njihovih tunela i pećina. Istina je da su oni u bjekstvu i da se skrivaju i drže u šaci zemlju kao što su to činili prije, rekao je američki ministar odbrane Donald Rumsfeld.

Ministar odbrane Sjedinjenih država Donald Rumsfeld na sastanku ministara odbrane zemalja članica NATO saveza, danas u Brusselesu pozvao na smanjivanje NATO snaga u BiH za jednu trećinu prije kraja iduće godine i ukupno razmtaranje nivoa prisutnosti snaga Sjeverno-atlantskog saveza na Balkanu. Trenutno se u BiH nalazi oko 18 hiljada pripadnika NATO-om predvodjenih mirovnih snaga, a na cijelom Balkanu ukupno oko 60 hiljada.

XS
SM
MD
LG