Linkovi

D.Rumsfeld u Kabulu 17/12/01 - 2001-12-17


Brojne susrete u Kabulu je jučer imao američki ministar odbrane Donald Rumsfeld, prvi visoki zvaničnik administracije predsjednika Busha, koji je boravio na tlu Afganistana, od kako su odpočeli zračni napadi na tu zemlju 7 oktobra. Reklo bi se da je gospodin Rumsfeld nastojao da iskoristi svaki minut tokom 4 sata provedena u Kabulu. Ministra Rumsfelda na aerodromu je dočekao njegov budući kolega, budući ministar odbrane u prelaznoj afghanistanskoj vladi, koja za nekoliko dana preuzima šestomjesečni mandat.

Nakon toga, gospodin Rumsfeld je razgovarao sa budućim premijerom Afghanistana, Hamidom Karzaiem, koji ga je dočekao u svečanoj tradicionalnoj odori, pokazujući da ova posjeta, premda iznenadna, za domaćine ima značaj zvanične posjete. Američki ministar je svom domaćinu prije svega rekao da američka i saveznička vojna operacija nije bila okrenuta protiv Afghanistana, nego protiv terorizma, dok je gospodin Karzai uzvratio naglasivši da je afganistanski narod zahvalan Americi za pomoć u borbi protiv terorizma i Talebana.

Najviši zvaničnik odbrane se obratio i američkim marincima, upoznavši ih sa najnovijim informacijama o akcijama koje se vode u drugim dijelovima Afghanistana, naročito oko Tora Bore: Čuo sam, doduše ne kroz moje izvore, nego kroz neke druge.., da je tamo zarobljen odredjen broj al-Qaidinih ljudi, da ih je dosta ubijeno i ranjeno u Tora Bori i da trenutno tamo nema većih borbi. Ima samo ljudi koji pokušavaju da pobjegnu i onda bivaju uhvaćeni.., rekao je ministar Rumsfeld, a zatim nastavio: Svaki dan smo pomno pratili šta se dešavalo u ovoj zemlji i, moram reći, s velikim ponosom smo gledali šta ste vi ovdje radili, s takvom osposobljenošću i spremnošću, s takvom disciplinom i posvećenošću koje ste u to ugradili. I moram vam reći da vaš vrhovni zapovjednik, predsjednik Sjedinjenih Država, ovo smatra enormno važnim zadatkom za našu zemlju.

Na pitanje jednog novinara - da li se može reći da su Taleban i al-Qaida potpuno poraženi, gospodin Rumsfeld je naglasio: Ne, nisu! Još uvijek postoje zaostatci talebanskih i al-Qaidinih snaga u ovoj zemlji. Postoje i dijelovi njihovih snaga koji su se zavukli u planine i nastoje da se obnove, dakle - ima dosta toga što još treba da se uradi, zaključio je američki ministar odbrane, nakon čega je, po običaju, ostao još neko vrijeme da bi se fotografirao sa marincima.

XS
SM
MD
LG