Linkovi

Eric Witte: Ni jedna zemlja na svijetu nema tako zbunjujući politički sistem kao BiH 12/13/01 - 2001-12-13


CN- Adaptor/Writer:mb

Niti jedna zemlja na svijetu nema tako zbunjujući politički sistem kao BiH, niti bi ijedna zemlja mogla izdržati takav sistem - za Glas Amerike kaže politički analitičar Eric Witte iz washingtonske Koalicije za međunaordnu pravdu u razgovoru sa Mirelom Bruk .U svjetlu obilježavanja tri mjeseca od terorističkih napada u Sjedinjenim Državama gospodin Witte prvo odgovara na pitanje da li on smatra da je BiH moguća sigurnosna luka za teroriste?

WITTE: Zasigurno postoji razlog za zabrinutost te vrste, posebno u svjetlu slabosti državnih granica BIH i prisutnosti mudžahedina na području Srednje Bosne u prošlosti. Upravo zato su vlasti BiH, a zvaničnici NATO saveza su to i saopćili, vrlo kooperativni.To je nešto na što treba obratiti pažnju, da se možda Al Qaidini članovi ne infiltriraju u zemlju, te u tom smislu treba pojačati državnu graničnu službu i carinsku kontrolu.

VOA: Kako biste komentirali trenutnu političku situaciju u BiH, s obzirom na slabu ekonomiju i veliki broj nezaposlenih?

WITTE: Mislim da postoje neki strukturalni problemi koji se trebaju prevazići u BiH. Ekonomija je problematična, ne samo za ljude iz BiH koji žele da rade, da normalno zarađuju i da vode normalan život, nego i za ostatak Evrope i Sjedinjene Države. Centralna vlada treba biti ojačana ,treba biti više odgovornosti na svim nivoima, općinskim, kantonalnim, entitetskom nivou i na nivou centralne vlade. Ono što BiH treba uraditi je zaista prevazići politiku nacionalizma. To je lakše reći nego uraditi, jer ona je ugravirana u politički dizajn kada je BiH uređena Deytonskim sporazumom, predata na upravljanje trima nacionalističkim stranama koji gledaju kako će postići svoje vlastite interese. No, mislim da se upravo zbog toga dosta mora uraditi na izmjeni Izbornog zakona . Mislim da Visoki predstavnik koji surađuje sa vladom BiH i ostalim političkim liderima širom BiH, koji žele surađivati, može izvršiti te promjene. U biti sam zapravo optimističan što se tiče budućnosti BiH.

VOA: Nedavno je Visoki predstavnik Petrisch nametnuo 13 zakona koji se tiču prava na imovinu. Na koji način predvidjate da će ovi zakoni biti prihvaćeni od strane vladajućih struktura u oba entiteta?

WITTE: Bilo je jako puno zahtijeva za promjenama u domenu imovinskih zakona u oba entiteta od strane udruga za povratak. Mislim da visoki predstavnik mora istrajati na ovim promjenama i držati odgovornim političare za ono što rade... Ako bude nekih daljnjih opstrukcija pri provedbi imovinskih zakona, gospodin Petrisch mora brzo reagirati kako bi uklonio političare koji zakone ne provode i zabraniti im da se dalje bave politikom.

VOA: Zastupnik predsjednika HDZ BiH Ante Jelavića je sada Josip Merdžo. Šta ova stranka pokušava signalizirati ovim potezom, stvarno učešće u vlasti ili opsturkciju vlasti?

WITTE : Mislim da se radi o ovome drugom.Vi možete ukloniti jednog političara na neko vrijeme i to je u redu, ali mislim da visoki predstavnik treba razmotriti kako sistematski i suštinski potaći glasače da ne glasaju za stranke kao što su HDZ, SDS ili SDA i ujedno podržati stranke koje ne rade na opstruiranju vlade kako bi postigli ličnu korist i kako bi profitirali.

VOA: S druge strane je američki ambasador u BiH izjavio da neće razgovarati sa zvaničnicima SDS-a ukoliko oni ne promijene politiku.

WITTE: Mislim da će proći dosta vremena prije nego gospodin Bond bude razgovarao sa zvaničnicima SDS, jer ne vidim da će se njihova politika zadugo promijeniti. Unutar SDS-a postoji podijeljenost, ali je očigledno da SDS ima stvarnu moć u RS-u, da povlače konce iza Mladena Ivanića. SDS je također odgovoran za opstrukciju funkcioniranja vlade.

VOA: I na kraju joše jedno pitanje, kada će BiH imati sve elemente državnosti, odnosno hoće li i kada će njene zajedničke institucije djelovati zajednički?

WITTE: Ne mogu predvidjeti kada će one početi zajednički raditi, a nema garancija ni da hoće , potrebno je puno uskladjenog napora od strane samih građana, političara i predstavnika međunarodne zajednice u cilju ispravljanja osnovnih grešaka u strukturi države, strukturi političkog sistema. Niti jedna zemlja na svijetu nema tako zbunjujući politički sistem kao BiH, niti bi i jedna zemlja mogla izdržati takav sistem. Dakle, prvenstveno treba popraviti strukture države BIH i učiniti ih samo-održivim. BiH nije unaprijed osuđena na budućnost ratova i krvoprolića, a ni narod BiH nije takav po prirodi. Njihov sistem je taj koji je stvoren da propadne , da izvuče ono najgore u ljudima.

XS
SM
MD
LG