Linkovi

Milosevic pred Den Haagom:Zasluzan sam za mir u Bosni! 11/12/01. - 2001-12-11


SLobodan Milosevic je nastavio u pitanje dovoditi legalitet Suda, a posljednje optuzbe za genocid u BIH je nazvao apsurdnim. Zato je Sud u njegovo ime morao dati izjavu po pitanju krivice, koja u ovakvim slucajevima glasi NISAM KRIV, a sto se dogodilo i prilikom ranijih saslusavanja Milosevica za optuzbe za Hrvatsku i Kosovo.U jednom trenutku je Slobodan Milosevic rekao da mu se mora odati priznanje i zasluga za postizanje mira u BiH, a ne da mu se namece krivica.Tuzitelji su inace trazili od Suda da kombinira sve tri optuznce protiv bivseg jugoslavenskog predsjednika u jedan proces, kako bi se ubrzalo sudjenje. Medjutim, Tribunal se slozio kombinirati samo optuznice za BiH i Hrvatsku, a sudjenje za KOSOVO ce biti odvojeno, i ono pocinje 12. Februara.

Da prokomentira današnju izjavu optuženika za ratne zločine i bivšeg jugoslovenskog predsjednika Slobodana Miloševića da bi on trebao biti pohvaljen za mir, a ne za rat u Bosni i Hercegovini, politički analitičar Eric Witte pri washingtonskoj Koaliciji za međunarodnu pravdu u razgovoru sa Mirelom Bruk kaže:

Mislim da Slobodan Milošević još uvijek ima problema da se uhvati u koštac sa stvarnošću, s činjenicom da se on nalazi u zatvoru i da se suočava sa suđenjem za veoma ozbiljne zločine. Mislim da on nikada nije ni pomislio da bi se mogao naći u ovoj situaciji i to je suština njegovog ponašanja u ovom procesu.On može tvrditi što god hoće, ali će se na suđenju utvrditi istina o onome što se u stvari desilo u BiH, o specifičnim detaljima opsežne optužnice protiv Miloševića, na samo u BiH, već i na Kosovu i u Hrvatskoj. Ovo suđenje bi trebalo razjasniti ljudima u cijelom regionu, ono šta se u stvari desilo i ja se nadam da će ljudi saslušati njegovo svjedočenje i sami za sebe odlučiti o valjanosti iskaza Slobodana Miloševića , za kojeg mislim da je pomalo luckast.

WITTE: Mislim da će ovo suđenje otkriti istinu o tome kako su nestali oni za kojima se traga i kako je uopće došlo do masovne pojave izbjeglica, kako se desilo etničko čišćenje, koji su bili njegovi mehanizmi .Problem nestalih će morati potpuno preuzeti forenzičari ,masovne grobnice se iskopavaju na području Srebrenice , na periferiji Beograda. Istina je zakopana u zemlju, ona se otkriva i niko je ne može zanijekati. -kaze analitičar Witte.

VOA: Federalna vlada je jučer u Sarajevu razmatrala dopis medjunarodnog tribunala u Hagu u kojem se traže odredjena pojašnjenja garancija od strane Vlade federacije za eventualno privremeno puštanje na slobodu optuženih generala Sefera Halilovića i još trojice zapovjednika. O opravdanosti mogućnosti da oni brane sa slobode analitičar Witte kaže: Ovo nije prvi put da vlada daje garancije za privremeno puštanje branjenika na slobodu . Biljana Plavšić živi u Beogradu nakon što joj je srbijanska vlada pružila garancije. U tome ne vidim problem, mislim da je to dobra stvar. Gospodin Halilović, kao i gospođa Plavšić su se dobrovoljno predali , a njihovo bi privremeno puštanje na slobodu trebalo ohrabriti ostale osumnjičenike da se predaju. Mislim da se ovdje radi o vjerodostojnim garancijama jer potječu od federalne vlade koja je od prvog dana surađivala sa haškim tribunalom. S druge strane Republike Srpska nema takav kredibilitet, te se upravo zbog toga Biljana Plavšić nalazi u Beogradu, a ne u Banja Luci.

XS
SM
MD
LG