Linkovi

Prvi intervju G.W. Busha nakon 11 septembra 6/11/01 - 2001-12-06


Predsjendik Bush je izjavio da će prevladati u borbi protiv terorizma, naglasivši u isto vrijeme da je on osoba koja želi mir. Novinarka Glasa Amerike Paula Wolfson izvještava o prvom intervjuu gospodina Busha nakon napada 11 septembra, objavljenom sinoć na nacionalnoj televiziji, u kojem on iznosi svoje viđenje događaja u posljednja tri mjeseca.

Predsjednik Bush u intervjuu za televizijsku mrežu ABC govori o budućnosti, sadašnjosti i nedavnoj prošlosti. On kaže da je odlučan da pronađe i kazni odgovorne za terorističke napade 11 septembra, dodavši da želi da uhvati Osamu bin Ladena i druge lidere terorističke mreže al-Qaida, mrtve ili žive. Zatvaramo pećine, sve više i više teritorije stavljamo pod kontrolu naših prijatelja i saveznika, i stoga imamo bolju šansu da i njega lično uočimo. Stežemo obruč oko Osame bin Ladena, rekao je gospodin Bush.

Predjsednik je rekao da se za sada želi fokusirati na prvu fazu rata protiv terorizma: borbu protiv al-Qaide i njihovih talebanskih pristalica u Afganistanu. Upitan o sljedećoj fazi ovog rata, odgovorio je oprezno. Pa ono što ljudi trebaju znati je da ćemo prvo odraditi svoj posao u Afgansitanu - naglasio je predsjednik Bush.

U isto vrijeme predsjednik je međutim priznao da bi američke snage na kraju ipak mogle ići u akciju i izvan teritorije Afgasnitana. Moglo bi doći do potrebe da se vojne snage upotrijebe i u drugim dijelovima.svijeta. Ali da vas upozorim na jedno. Još uvijek imamo dosta toga uraditi u Afgasnitanu. I želim da američki narod zna da sve opcije držimo otvorene, rekao je predsjednik Bush.

Intervju, koji je sinoć objavljen u programu 20/20 televizijske mreže ABC, snimljen je u utorak u obiteljskom dijelu Bijele kuće. Uz predsjednika je na pitanja odgovarala i prva dama, Laura Bush. Ona je rekla da oni koji su sumnjali u sposobnosti njenog muža, sada misle drugačije. U prilogu je također prikazana i video-šetnja po Bijeloj kući ukrašenoj za Božić. Prvi sprat centralnog dijela Bijele kuće je obično otvoren za javnost tokom božićnih praznika, ali je ove godine zatvoren, iz razloga sigurnosti. Predjsednik Bush će danas poslije podne prisustvovati paljenju svjećica na nacionalnoj jelki u parku iza Bijele kuće. Ovaj će događaj biti otvoren za javnost, ali uz stroge mjere sigurnosti.

XS
SM
MD
LG