Linkovi

Profesor Boyle: Sta ce nam to Srbija dati ako odustanemo od tuzbe?,03/12/01. - 2001-12-04


Profesor Boyle: Ljudi u BiH bi trebali biti zabrinuti zbog političkog pritiska koji se vrši na vladu u SARAJEVU da odustane od tužbe. Kao što znate ambasador Jugoslavije je upravo sada predao svoje akreditive u Sarajevu i prvu izjavu koju je dao jeste da BiH treba odustati od tužbe za genocid protiv Srbije. Moje pitanje upućeno njemu bilo bi - zašto, zašto bi u ovom trenutku tužba trebala biti odbačena. Šta će nam to Srbija dati zauzvrat? Jasno je da je Srbija izvela genocid nad ljudima BiH i prema republici BiH. Ukoliko Srbija želi dobre volje pregovarati o ovom pitanju, ako su spremni preuzeti odgovornost za genocid u BiH i kazati: u redu, mi smo to uradili, neka Međunarodni sudi za pravdu da presudu, i onda možemo sjesti i pregovarati o novcu - onda je to u redu. Zasigurno je pitanje raspodjele novca stvar gdje bi Bosna i Hercegovina bila fleksibilna. Očigledno je da Srbija sada nema novaca, a Bosna još manje. dakle, o novcu se može pregovarati; medjutim, kada je riječ o principima ovog slučaja, ne vidim kako bi bh vlada mogla pregovarati.

VOA: Gospodina Boyla smo zamolili da prokomentira današnje reagiranje premijera RS Mladena Ivanića , prema kojem će ova tužba izazvati političke posljedice po dvije zemlje?

Profesor Boyle: U posljednje dvije sedmice svjedoci smo dva udarca prema RS. Prvo, Carla Del Ponte je optužila Miloševića za ratne zločine koje je on počinio u BiH. Ova optužnica protiv Miloševića jasno pokazuje, ako ste je čitali, da je sama RS zasnovana na genocidu, ratnim zločinima, zločinima protiv čovječnosti i masovnom silovanju žena BiH . Isto tako, odgovor profesora Trnke dovodi u pitanje temelje Republike Srpske, tvrdeći da je RS zasnovana na genocidu, ratnim zločinima, zločinima protiv čovječnosti i masovnom silovanju žena BiH .Tako smo u posljednje dvije sedmice svjedoci dva jaka udarca protiv Republike Srpske. Procesuiranje tužbe će se, ja vjerujem,nastaviti, i mislim da svim ljudima u BiH mora biti potpuno jasno ,posebno sada u svjetlu podizanja optužnice protiv Miloševića od strane Carle del Ponte za ono što je počinio u BiH, uključujući genocid, da se ne smije odustati od ovog slučaja. Moji izvori mi govore sa Alijansa za promjene u Sarajevu razmatra da se odustane od ove tužbe, ali mislim da svaki čovjek u BiH mora jasno i glasno staviti svakom do znanja da se ovo ne smije dogoditi - moramo nastaviti, i i pobijedit ćemo u tom procesu.

XS
SM
MD
LG