Linkovi

Umro George Harrison, legendarni gitarista Beatlesa 30/11/01 - 2001-11-30


George Harrison, jedan od članova Beatles-a, umro je juče, u 58 godini života. Poznat kao ”tihi, mirni i povučeni” član čuvene liverpulske četvorke, Harrison je tako i otišao... Umro je daleko od očiju javnosti, u kući jednog dugogodišnjeg prijatelja u Los Angelesu, samo uz prisustvo supruge Olivije i sina Dhani-a. Umro je, kako svjedoči njegov prijatelj, samo sa jednom mišlju u glavi: Volite jedni druge.

Premda su njegovi prijatelji John i Paul - dominirali grupom The Beatles, George, koji je svirao solo gitaru, pjevao prateće, a nekad i glavne vokalne dionice, i komponovao dosta pjesama - svojom je umjerenošću i talentom mnogo doprinio i grupi i njenoj muzici.

Na svim albumima Beatlesa nalazi se poneka njegova pjesma, i mnogi od slušalaca u stanju su ih prepoznati po tome što su u isto vrijeme i ”harisonovske” i veoma ”bitlsovske”. Medjutim, na vrhove top lista izlazile su tek ponekad, pa kao takve hitove pamtimo pjesme ”Nešto“ i ”Dok moja gitara nježno plače”... Kad su se razišli kao grupa, Harrison je bio prvi koji je postigao svjetski uspjeh kao solo autor i izvodjač. Njegova pjesma ”O, dragi moj Bože“ sa albuma ”Sve mora proći” bila je najveći svjetski hit 1970. godine. Ovaj najmladji član Beatlesa, drugi je po redu koji je umro. Živi su još Paul i Ringo. Sve mora proći, ali nešto ipak i ostaje...

XS
SM
MD
LG