Linkovi

BON: UN umanjuje nade 28/11/01 - 2001-11-28


Ujedinjeni narodi su danas izrazili nadu da se delegati do ovog vikenda mogu suglasiti o putu ka demokraciji, počevši s manjim izvršnim tijelom, zatim imenovanjem zakonodavnog tijela sljedećeg proljeća i slobodnih izbora za oko tri godine. Nakon jučerašnjeg dogovora o široko zasnovanim pregovorima i potrebi za prijelaznom vladom za sljedeća tri mejseca, delegati su danas započeli nimalo laka pregovaranja. Zamjenik spacijalnog izaslanika UN-a za Afganistan, Frances Vandrell kaže da je napredak spor. Strani diplomati kažu da je 38 afganistanskih delegata, kako se čini, spremno prihvatiti 87-godišnjeg bivšeg kralja Zahira Shaha kao lidera prijelaznog perioda, iako su delegati izrazili i svoj oprez. Fatima Gailani, iz paševarske grupe, kaže da razgovori teku bolje nego je očekivala. Svako ima nadu jer znamo delikatnost situacije, znamo da moramo pronaći rješenje i radimo na tome, kaže Fatima Gailani.

Sima Wali, član delegacije čije je sjedište u Rimu, kaže:Sjeverni savez je veoma kooperativan, imalo smo veoma kooperativna susret i nastavljamo naše konsultacije i to je veoma pozitivno. Žene će biti uključene u vladine i ne-vladine sektore, to se uvijek dešavalo u godinama prije nego je rat oduzeo naša prava i pozicije, kaže Sima Wali.

Glasnogovornik Ujeidnjenih naroda Ahmed Fawzi kaže:Ovi razgovori neće biti laki. Kao što je to neko danas rekao, jedno zrno pijeska može zaustaviti čitavu mašinu.

Frances Vandrell, zamjenik specijalnog izaslanika UN-a za Afganistan, kaže da se razgovori iza zatvorenih vrata zasigurno neće završiti imenovanjem nove vlade koja će voditi Afgansitan nakon što se u potpunosti porazi Taleban. Bivši afganistanski kralj uživa široko, rekao bih, jedinstveno poštovanje i neuporedivu popularnost u poređenju s bilo kojom drugom ličnosti. To ne znači neophodno da svako ko ima vlast u Afgansitanu pristaje da mu da ulogu. Mislim da postoje indikacije da bi većina delegata željela vidjeti određenu ulogu za bivšeg kralja. Kada dođe do održavanja izbora za tri godine, biće gubitnika i pobjednika kao i u svakom drugom izbornom sistemu. Ali najbolja stvar demokratskog sistema je da se gubitnici mogu nadati da će postati pobjednici, kaže gospodin Vandrell.

Yunus Qanuni, ministar unutrašnjih poslova Sjevernog saveza je rekao:Sto se tiče islamske države Afganistan i ujedinjenog fronta, mi smo podržali predloženi plan Ujedinjenih naroda da se postignu mir i stabilnost sve dok je u pitanju neka vrsta tranzicionog mehanizma, kaže gospodin Qanuni.

Sjeverni savez, koalicija tadžikistanaca, uzbekistanaca i drugih etničkih manjina, koja sada drži kontrolu nad Kabulom i većim dijelom Afgansitana je jučer izrazila svoju spremnost da surađuje s izgnanim grupama kako bi se oformila široko zasnovana koaliciona vlada koja predstavlja čitav Afganistan. Ali oni stalno ponavljaju da se nijedna veća odluka, kao što je imenovanje ljudi za prijelaznu vladu, ne može donijeti izvan Afgansitana, te da bi nakon ovog susreta trebalo doći do još jednog u Kabulu.

XS
SM
MD
LG