Linkovi

Jugoslavija izručila Hagu dvojicu bosanskih Srba. Ante Gotovoina pobjegao, a Paško Ljubičić se predao 9/11/01 - 2001-11-09


Zamjenik hrvatskog premijera Goran Granić izjavio je da je umirovljeni general optužen za ratne zločine, gotovo sigurno, pobjegao iz zemlje. U izjavi koju je prenio zagrebački Jutarnji List, gospodin Granić je rekao da je policija prilično sigurna u to da je general Ante Gotovina pobjegao iz Hrvatske. Tribunal UN za ratne zločine optužio je generala Gotovinu za zločine počinjene 1995. godine, u akciji kojom je hrvatska vojska ponovo zauzimala teritorije koje su do tad bile pod kontrolom srpskih pobunjenika. Mnogi medju Hrvatima ovog generala smatraju ratnim herojem. U medjuvremenu, bivši vojni policajac, bosanski Hrvat Paško Ljubičić, takodje tražen od haškog Tribunala, predao se danas dobrovoljno hrvatskoj policiji u Zagrebu. On je zapovijedao trupama osumnjičenim za ubijanje civilnog bošnjačkog stanovništva u Bosni, 1992. i 1993. godine.

U medjuvremenu, dva brata, Bosanska Srbina stigli su u pritvor Haškog tribunala nakon što ih je jučer izručila jugoslovenska vlada. Srbijanske vlasti su jučer uhapsile Nenada i Predraga Banovića jugozapadno od Beograda. Haški tribunal ih tereti za zločine počinjene nad Bošnjacima i Hrvatima u logoru Keraterm kod Prijedora tokom 1992 godine. Prema riječima tužitelja, dvojica braće blizanaca su učestovali u premlaćivanju i mučenju zatvorenika u kampu. Nakon zbacivanja bivšeg jugoslovenskog predsjednika Slobodana Miloševića prošle godine, srbijanske vlasti su promijenile politiku, te su se složili da uhapse i brzo izruče haškom tribunalu one koji nisu građani Jugoslavije.

XS
SM
MD
LG