Linkovi

Solidarnost sportasa s zrtvama terora, 31/10/01 - 2001-10-31


Sportski dogadjaji su sinoć u Sjedinjenim državama bili u znaku solidarnosti sa žrtvama terorističkih napada na Sjedinjene države, pokazujući jedinstvo američke nacije i odlučnost Amerikanaca da se odupru nastojanju terorista da poremete svakodnevni život. Predsjednik Bush je bio na Yankee stadionu u New Yorku, ceremonijalno bacivši prvu loptu, burno pozdravljen od posjetilaca. Predsjednik se, inače pojavio u jakni sa oznakom FDNY, odnosno oznakom njujorških vatrogasaca. New York Yankee su pobjedili Arizona Diamondbacks-e u trećem susretu Svjetske serije Glavne lige baseball-a i sada vode sa 2-1.

I košarkaške utakmice su počele odavanjem pošte poginulim u terorističkim napadima i prigodnim patriotskim ceremonijama, a na svakoj utakmici protivničke ekipe su potpisale košarkaške lopte u bojama američke zastave, plave, bijele i crvene , koje će biti na aukciji na mreži interneta, a čiji je prihod ići u Fond za pomoć porodicama stradalih vatrogasaca i policajaca i drugih unformisanih lica, koji su izgubili živote pružajući pomoć žrtvama terorističkih napada na Svjetski trgovinski centar u New Yorku.

Na otvaranju regularne sezone NBA lige najviše pažnje privukla je utakmica u Madison Square Gardenu u New Yorku izmedju Washington Wizardsa i New York Knicksa. Jordan, kojeg je publika burno pozdravila i koji je napunio salu, postigao je 19 poena, igrajući čak 37 minuta, ali su njegovi Wizardsi ipak izgubili 91-93. Evo i ostalih rezultata: Los Angeles Lakers su pobjedili Portland Trail Blazers; Boston Celtics je bio bolji od Clevelanda. Minnesota Timberwolves od Philadelphia 76-ers-a. Dallas Mavericks su pobjedili Detroit Pistons, Huston Rockets Atlanta Hawks u produžetku, a San Antonio Spurs su dobili prvi susret sa Los Angeles Clipers-ima. Phoenix Suns su izgubili od Denver Nuggets, a Utah Jazz je u produžetku izgubio od Milwauke Bucks, dok su Kings iz Sacramenta pobjedili Seattle Supersonics.

XS
SM
MD
LG